Kun je na 1 maand trainen al resultaat zien van je inspanning in de sportschool?

Middle-aged women enjoying a joyful dance class, candidly expressing their active lifestyle through Zumba with friends, generative ai

Als gym newbe kan het best eng zijn om naar de gewichtensectie van je sportschool te lopen – laat staan om daadwerkelijk te gaan liften. Maar als je over deze drempel heen bent gestapt (go you!) wil je natuurlijk ook resultaten behalen. Je zult daarom niet de eerste zijn die zich afvraagt of je in een maand tijd al mooie resultaten kunt boeken.

Hoe snel kun je resultaten zien?

Als je ergens je schouders onder zet – in het geval van de sportschool onder een barbell of smith machine – dan wil je natuurlijk de vruchten daarvan kunnen plukken. En hoewel je rationeel gezien heus wel weet dat je niet van de een op andere dag resultaten hoeft te verwachten, is het wel leuk om te weten hoe snel het dan wél kan.

Vele sportprogramma's die je kunt volgen zijn ongeveer twaalf weken lang. Die programma's hebben vaak een specifiek doel, zoals sterker worden of fitter worden. Een periode van twaalf weken klinkt dan lang, maar binnen dertig dagen kun je al resultaten boeken, zo deelt personal trainer Aimee Victoria Long in gesprek met Stylist.

Enkele verwachtingen

Of je nu een programma van twaalf weken volgt of langer, een goed samengesteld programma zal leiden tot meer kracht in je spieren en een verbeterd spieruithoudingsvermogen. "In dertig dagen kun je al merken dat je vermogen om gewichten te heffen is verbeterd, zoals meer herhalingen en beter in staat zijn om de juiste houding aan te nemen", vertelt Long.

Als je op je voeding let, kun je bovendien nog meer resultaten merken in een maand tijd. Door de juiste voedingswaarden binnen te krijgen, kun je al bepaalde veranderingen aan je lichaam waarnemen, zoals verhoogde spierspanning. "Maar", zo wil Long nog wel benadrukken "echt aanzienlijke veranderingen zullen in dertig dagen nog niet merkbaar zijn".

Combineren met cardio

Wanneer het op sporten aankomt zijn veel mensen of Team Cardio of Team Krachttraining, maar het beste is om beide elementen op te nemen in je sportregime. Als je ook aan cardio doet, kun je in een maand tijd ook op dat gebied verbeteringen merken. "Je kunt tijdens fysieke activiteiten een verbeterd uithoudingsvermogen en een verbeterd zuurstofverbruik ervaren", aldus Long.

En, een aspect dat we zeker niet over het hoofd mogen kijken, je mentale gezondheid kan er ook flink van opknappen. "Na een maand kun je lekkerder in je vel zitten", weet Long. Zo kan je stressniveau gedaald zijn en kunnen je cognitieve functies verbeterd zijn. "Bij lichaamsbeweging komen endorfines vrij, wat kan bijdragen aan een algehele positieve mentale toestand.”

Dus mocht je momenteel twijfelen over wel of niet gaan sporten, weet dat je in dertig dagen al best een groot verschil kunt maken voor je (mentale) gezondheid!

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock