Waarom kunnen we het zo koud krijgen wanneer we moe zijn?

Naast een slecht humeur kun je ook erg rillerig worden wanneer je honger hebt.

Thoughtful young female wrapped in blanket having coffee on sofa at home

Veel mensen zijn ermee bekend dat je chagrijnig kunt worden als je moe bent, maar het is ook mogelijk dat je dan rillerig en slaperig wordt. Hoe zit dat precies?

Het cicadiane ritme

Kun jij enorm rillerig worden wanneer je moe bent? Dan ben je niet de enige. Klinisch psycholoog bij het London Bridge Sleep Centre Samantha Briscoe weet dat veel mensen dit ervaren, en het heeft allemaal te maken met het circadiane ritme.

We weten van dit ritme al dat het een interne klok van 24 uur is die alertheid en slaperigheid reguleert door te reageren op lichtveranderingen in onze omgeving. Maar het heeft dus ook het vermogen om je interne lichaamstemperatuur te reguleren. En juist daardoor kunnen we het zo koud hebben wanneer we moe zijn. Waarom, horen we je vragen. Nou, het best logisch.

Kou & moeheid

Vlak voordat je gaat slapen daalt je lichaamstemperatuur. Dit gebeurt om je lichaam voor te bereiden op slaap. "Onze lichaamstemperatuur is ongeveer 37°C, maar dit daalt gedurende de dag met ongeveer twee graden", legt Briscoe uit in gesprek met Stylist. "Een daling van de kerntemperatuur van het lichaam is een signaal aan het lichaam om zich voor te bereiden op de slaap. De lichaamstemperatuur begint ongeveer twee uur vóór de gebruikelijke slaaptijd te dalen. Tijdens de slaap blijft onze lichaamstemperatuur dalen, waarbij we in de vroege ochtenduren een dieptepunt bereiken voordat het gedurende de dag weer gestaag stijgt."

Vanwege dit proces is het best logisch dat je het koud hebt als je moe bent. Het is simpelweg een signaal dat je lichaam afgeeft wanneer het behoefte heeft aan slaap – ook als het nog helemaal geen bedtijd is.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock