De een gaat het liefst een eindje fietsen, de ander gaat liever een rondje hardlopen. Ook touwtjespringen is een goede en populaire manier om in conditie te blijven. Je hebt niet meer nodig dan een springtouw en een klein beetje ruimte. En al dat hupsen is ook nog eens heel goed voor je. Wij zetten tien gezondheidsvoordelen van touwtjespringen voor je op een rijtje.
Goede work-out
Voor veel mensen is touwtjespringen iets wat je vroeger op het schoolplein deed met je vrienden. Toch is touwtjespringen ook voor volwassenen een heel goede vorm van beweging. Zo zijn boxers geregeld met een springtouw in hun handen te vinden, aangezien het hen helpt met spieropbouw, balans en hun conditie. Maar ook voor sportleken is het een goede manier om in beweging te komen en te blijven. Begin bijvoorbeeld eens met vijf minuutjes touwtjespringen en probeer elke keer iets langer door te gaan. Geloof ons: de volgende dag heb je behoorlijke spierpijn! Heb je last van je voeten, enkels, rug of knieën, dan is het aan te raden om eerst contact op te nemen met je arts of fysiotherapeut. Touwtjespringen ziet er namelijk makkelijk uit, maar dat is het zeker niet.
Gezondheidsvoordelen
Touwtjespringen is een leuke, maar uitputtende work-out. Maar al dat harde werk is zeker niet voor niets. Dit zijn namelijk tien gezondheidsvoordelen van al dat gehups.
1. Het verbetert je botgezondheid
Touwtjespringen is een belastende oefening voor je botten. De springende en op en neergaande bewegingen zorgen namelijk voor een perfecte prikkel aan je botten. Een goede botdichtheid en -gezondheid is belangrijk voor iedereen, ongeacht geslacht of leeftijd. Toch zijn er signalen dat vooral jongvolwassen vrouwen en postmenopauzale vrouwen baat hebben bij touwtjespringen. “Vooral voor vrouwelijke jongeren willen we dit soort activiteiten tijdens de pubertijd aanmoedigen om een goede botdichtheid te bereiken, omdat het veel moeilijker is om de botdichtheid na de leeftijd van twintig jaar te verhogen”, legt inspanningsfysioloog Heather Milton uit aan Women’s Health. Aan de andere kant kan touwtjespringen ook helpen om de botgezondheid van postmenopauzale vrouwen te verbeteren. Deze groep heeft het vaakst last van osteoporose, oftewel broze botten.
2. Het kan blessures voorkomen
Hoe sterker je botten zijn, hoe moeilijker het wordt om ze te breken. Dit is een van de redenen waarom touwtjespringen blessures kan voorkomen. Maar ook zorgt touwtjespringen voor een verbeterde coördinatie en evenwicht en versterkt het de spieren rondom je enkel en voet. “Deze voordelen maken touwtjespringen geweldig voor iedereen die blessures wil voorkomen of voor iemand die na een blessure weer wil gaan sporten”, vertelt fitnesstrainer Callie Gullickson.
3. Het verbetert je conditie
Touwtjespringen is een van de beste sporten om je conditie naar een hoger niveau te tillen. Vergeet wandelen, hardlopen en fietsen: van touwtjespringen gaat je hart pas écht sneller kloppen. Daarmee is het niet alleen een goede oefening voor je hart en je longen, maar het helpt ook gewichtstoename, hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde soorten kanker en een aantal andere klinische aandoeningen te voorkomen. “Sla de cardio-apparaten over, haal je springtouw tevoorschijn en profiteer van de voordelen voor je hart”, adviseert Gullickson.
4. Het verbetert je coördinatie
Vroeger leek touwtjespringen zo makkelijk, maar dat is het verre van. “Touwtjespringen vereist focus en lichaamsbewustzijn”, legt Gullickson uit. Een goede coördinatie is de sleutel tot een succesvolle sprong. Je moet immers precies weten wanneer je moet springen, hoe je je handen moet houden, hoe je polsen moeten draaien en hoe snel je het springtouw moet zwaaien. Maar: oefening baart kunst. Na een paar keer touwtjespringen zul je daarom al merken dat je coördinatie sterk is verbeterd.
5. Het zal je helpen je ritme te vinden
“Timing is een groot onderdeel van touwtjespringen”, weet Gullickson. “Het zal je snelheid en ritme in een mum van tijd verbeteren, vooral wanneer je er zin in begint te krijgen. Hoge knieën, een dubbele sprong en touwtje kruisen zijn enkele van de trucs die je kunt doen als je wat gevorderd raakt.”
6. Het versterkt je kuiten
Tijdens veel sporten en krachttrainingen worden de kuitspieren achterwege gelaten, maar bij touwtjespringen zijn ze een van de belangrijkste spieren. De kuit bestaat uit twee spieren, die bij elke sprong voor het strekken van de enkels zorgen. Daarnaast helpt touwtjespringen de elasticiteit van het bindweefsel rondom de kuitspieren te verbeteren. Hierdoor kan het bindweefsel beter energie opslaan.
7. Het verbrandt veel calorieën
Ben je op zoek naar een manier om in korte tijd veel calorieën te verbranden? Dan heb je niet veel meer nodig dan een springtouw. Het verbrandingspercentage van touwtjespringen ligt namelijk tussen de 667 en 990 (!) calorieën per uur. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat het een betere manier van vetverbranding is dan hardlopen. “Je moet behoorlijk snel rennen om even veel calorieën te verbranden als touwtjespringen”, weet inspanningsfysioloog Matthew Stults-Kolehmainen.
8. Het kan je schouders sterker maken
Door al dat springen hebben je buikspieren, rug en onderlichaam het meeste baat bij touwtjespringen. Toch zijn er aanwijzingen dat het ook je schouders sterker kan maken. In een klein onderzoek, gepubliceerd in Humans Kinetics Journal, trainden de deelnemers twaalf weken met een verzwaard springtouw. Tegen het einde waren hun schoudergewrichten sterker en vertoonden ze een toename in mobiliteit.
9. Het is makkelijk om vooruitgang te boeken
Als je weer voor het eerst een springtouw in je handen hebt, vraag je je vast af waar je aan bent begonnen. Toch merk je binnen de kortste keren vooruitgang. Je zult het langer volhouden, je zult je sterker voelen en in combinatie met een juist voedingspatroon zie je de kilo’s ervan afvliegen. Heb je het touwtjespringen al een beetje onder de knie, dan kun je het tempo verhogen of trucjes leren om het spannend te houden. Daarnaast kun je ook een verzwaard springtouw aanschaffen. Door zo’n zwaardere kabel te slingeren, zul je binnen een mum van tijd merken dat ook je bovenlichaam steeds sterker wordt. En je verbrandt er ook nog eens meer calorieën mee, wat altijd mooi meegenomen is.
10. Het is betaalbaar, draagbaar en veelzijdig
“Het beste voordeel van alles is dat je overal touwtje kunt springen”, aldus Gullickson. Een springtouw is betaalbaar, neemt nauwelijks ruimte in en past in elke kleine tas. Je kunt het dus makkelijk overal mee naartoe nemen. Daarnaast heb je ook niet veel ruimte nodig om te springen. Zolang je geen laag plafond hebt en geen dure beelden in huis hebt staan, kun je het prima in je woonkamer of op je slaapkamer doen. Schijnt het zonnetje? Ga dan lekker buiten touwtjespringen. Pik je ook nog wat vitamine D mee!
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock
- Sports woman listening to music and holding a skipping rope. Woman in sportswear standing against the sky outdoors. Female athlete taking a break from her cardio workout.