Nicolette Kluijver over wonen op Bonaire: ‘Het was goed om weer even terug te gaan naar wie ik ben’

'Want als er zoveel gebeurt, verlies je jezelf en ook het vertrouwen in je lijf'

Nicolette Kluijver staat voor een belangrijke verandering in haar leven. In 2020 verhuisde ze met haar gezin naar Bonaire om het eilandbestaan te ervaren. Drie jaar lang leefden ze in een paradijs. Toch heeft de presentatrice recent besloten om volgend jaar terug te keren naar Nederland. Met een nieuw seizoen van Expeditie Robinson in volle gang kijkt ze terug op haar eigen eilandleven, en vertelt ze hoe ze zichzelf weer vond.

Zelfliefde terugvinden

Drie jaar geleden verruilden Nicolette en haar gezin Nederland voor het paradijselijke Bonaire. Midden in de coronatijd kon Nicolette naar eigen zeggen even ontsnappen. “Ik ben van mezelf een chaoot en die chaos in mijn leven vind ik ook lekker: veel werken en alles aanpakken. Maar toen kwam corona en had ik ineens veel minder werk”, vertelt Nicolette in de nieuwste Happy in Shape. “Het is voor mij heel gezond geweest om de beslissing te nemen om te verhuizen en even niks te doen.”

“Ik kwam uit een heftige periode en het was goed om weer even terug te gaan naar wie ik ben, en te bedenken waar ik voor sta. Om dat stukje zelfliefde terug te vinden. Want als er zoveel gebeurt, verlies je jezelf en ook het vertrouwen in je lijf. Op Bonaire heb ik heel weinig prikkels, alles gaat in een veel relaxter tempo dan in Nederland. Ik ben in drie jaar tijd misschien één keer na elf uur naar bed gegaan. Het is ook heel fijn om altijd in de vrije natuur te zijn, met je voeten in het zand.

Kinderen

Waarom heeft de presentatrice er dan voor gekozen om terug te verhuizen naar Nederland? “Mijn werk wordt gelukkig weer drukker en ik besef ook goed dat het als presentatrice nu eenmaal niet eeuwig doorgaat. Ik kan wel heen en weer vliegen, maar behalve dat ik daar gek van word, vind ik dat ook hypocriet van mezelf. Ik maak me heel erge zorgen over het klimaat, maar stap zelf steeds in een vliegtuig, dat voelt niet oké.”

Daarnaast denkt Nicolette dat het voor haar kids ook goed is om terug te verhuizen. “Ook voor de kinderen vind ik het goed dat ze het leven in Nederland ervaren. Ze zijn elf en negen als we terugkeren en de oudste gaat dan bijna naar de middelbare school. Ik denk dat ze zich in Nederland beter kunnen ontwikkelen. Hier moeten we ze overal met de auto naartoe brengen. Het is goed dat ze zelf de fiets naar vriendjes kunnen pakken, zelf klokkijken om te zien hoe laat ze ergens moeten zijn. Het is toch mijn taak om te zorgen dat ze zelfstandig worden. Hun vader, die ook op Bonaire woont, komt ook terug naar Nederland. Ik vind het wel lekker dat ik de tijd kan nemen om terug te keren. We vieren de feestdagen nog daar, dan begin ik in het nieuwe jaar hopelijk met een nieuw seizoen van Expeditie Robinson op te tuigen en daarna haal ik de hele bups op om naar Nederland te gaan.”

Grensbewaking

Terug verhuizen zal aan het begin wel even wennen zijn, zo vertelt Nicolette. “Ik vind het wel weer spannend om naar Nederland te komen, op Bonaire is alles zo rustig en relaxed. Ik zal dus zeker wat meer aan grensbewaking moeten doen. Ik heb het allerleukste werk van de wereld, en als er dan toffe dingen voorbijkomen, ben ik geneigd om op alles ‘ja’ te zeggen. Ik ben nu al aan het kijken naar een huis bij een bos, zodat ik na een drukke dag echt die deur kan dichttrekken en mijn naaldhakken in de hooiberg kan gooien.”

Benieuwd naar de rest van het interview met Nicolette? Het hele interview lees je in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf vandaag in de winkel of online te bestellen op tijdschrift.land.

Tekst: Jill Waas | Beeld: Tom ten Seldam

Laatste nieuws