De wondere wereld van trailrunning: 'Ik ontdek graag mijn vakantiebestemming met trailrun'

'De ondergrond is nooit hetzelfde'

Loop jij liever op de weg of ben je fan van trails? Hoofdredacteur Hilde en Annelies (hoofdredacteur Grazia en Marie-Claire) zijn regelmatig op de weg te vinden. Sinds kort wagen zij zich ook aan het trailrunnen en zijn ze hooked. “Het maakt het lopen echt uitdagender.”

Afwisseling

Hilde: "Rennen op de weg is voor mij vooral functioneel en handig, zeker als ik train voor een marathon, zoals dit jaar voor die van Amsterdam. Maar als ik heel eerlijk ben, is trailrunnen veel leuker en een perfecte afwisseling. Je rent over mooie paadjes, door bossen en stukken strand. Wat mij betreft, is trailrunnen ook de beste manier om een nieuw gebied of vakantiebestemming te ontdekken. Zo was ik laatst aan de kust van Oregon, waar ik dankzij mijn trail een heel mooi pad ontdekte. Het ging over rotsen, stukken zand en dwars door steile stukken naaldbos. De mooiste manier om je dag te starten en iets meer van een gebied te zien, voor je met het hele gezin weer in de auto stapt voor een roadtrip."

Annelies: "Ik ben aan het trainen voor de Marathon van Amsterdam en daarna volgt die van Parijs. Doordat ik met het 100-daagse Sportrusten programma train, loop ik wekelijks minimaal vier keer. Voor de afwisseling heb ik ervoor gekozen om een aantal keren daarvan door de bossen te rennen en off-road te gaan. Dat is zeker ook een fijn alternatief voor als het wat slechter weer is. Ik woon in Groningen tussen zoveel verschillende mooie natuurgebieden, dus dat het enorm leuk en afwisselend is, is geen verrassing."

Technisch lopen

Hilde: "Wat trailrunnen vooral een uitdaging maakt, is de ondergrond. Je moet continu opletten waar je loopt en ik heb echt moeten leren hoe ik mijn voeten neerzet. De ondergrond is nooit hetzelfde. Daarom ren je ook op speciale trailschoenen, voor meer grip en extra stabilisatie. Ander voordeel wat mij betreft is de zachtere ondergrond van de paden, waardoor je je knieën en enkels minder belast. Denk je maar eens in: een uur lang stampen op asfalt versus een uur rennen over modderpaden, die het grootste deel van de schok absorberen. Nog een voordeel van de afwisselende ondergrond: je traint veel meer verschillende spieren tijdens je run."

Annelies: "Nadat ik in het begin met mijn reguliere hardloopschoenen een paar keer lelijk onderuit ben gegaan op een bospad besloot ik mij te verdiepen in trailschoenen. Want met off-road trainen moet je qua bescherming, ondersteuning en stabiliteit ook meer vertrouwen op je schoenen. Wat dat betreft durf ik met de gear van Brooks onbezorgd off-road. Het was even wennen, omdat ze zwaarder aanvoelen en meer grip bieden. Het voelde eerst alsof ik aan de grond bleef ‘plakken’. Het had even tijd nodig, maar nu ben ik fan. Ik merk dat ik met de trailschoenen betere grip heb, zeker op vochtige dagen en bij een gladde ondergrond. Hierdoor ontdek ik nu nieuwe terreinen, wat het lopen uitdagender maakt, en ik zie ook meer en andere dingen onder - weg. Bovendien leer ik lopen op een andere pace – want dat doe je nu eenmaal wanneer je je op een ruiger terrein begeeft. Dat is goed voor de afwisseling en opbouw voor de training naar de marathon toe."

Benieuwd geworden naar de rest van het artikel? Het hele artikel over trailrunnen lees je in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf nu in de winkels of te bestellen via tijdschrift.land!

Tekst & beeld: Hilde Veeren, Annelies Pijper