Tamar (36) leeft al 8,5 jaar als nomade: 'Ik ben helemaal verliefd op dit leven'

'Achteraf is het makkelijk zeggen dat dit de beste keuze ooit was'

Op haar 28ste besloot Tamar Valkenier (36) haar droombaan als recherche- psycholoog op te zeggen en te gaan reizen. Inmiddels leeft ze al 8,5 jaar als nomade en schreef ze het boek Fulltime avonturier. Happy in Shape sprak haar toen ze met haar reisgenoot, kameel Einstein, even terug was in Nederland.

Reizen

Wanneer besloot je dat je fulltime avonturier wilde worden?

"Dat is niet iets wat ik bewust gepland heb, het is eigenlijk per ongeluk gebeurd. Ik had een onwijs toffe baan als recherche-psycholoog bij de nationale politie, mocht moord- en zedenzaken onderzoeken, naar conferenties over de hele wereld en ik heb zelfs een zomer bij de FBI gestudeerd. Hoewel het mijn droombaan was, nam ik elk jaar op 1 januari al mijn vakantiedagen op om een verre reis te maken. En elke keer als ik dan in februari terugkwam, dacht ik: shit, ik vind mijn baan heel leuk, maar nu moet ik weer tot december werken. Dat begon te knellen, ik wilde de tijd hebben om een land écht te ontdekken. Ik heb mijn baas toen om een jaar vrij gevraagd. Ik dacht: dan kan ik die wilde haren misschien van me afschud- den. Ze konden me echter maar zes maanden vrij geven en van dat idee werd ik heel ongelukkig. Ik zocht vrijheid zonder einddatum, dit voelde meer als een geplande vakantie. Na veel wikken en wegen heb ik besloten mijn droombaan dan maar op te zeggen."

Real life: 'Mijn grote liefde is polyamoreus: hij kan van meerdere vrouwen tegelijk houden'

Veel mensen zullen dat niet durven, alles opgeven en gaan reizen...

"Van alle wilde en extreme avonturen die ik inmiddels heb beleefd, vond ik dit ook het allerengst. Vooral die eerste stap om mijn baan op te zeggen, die alles was wat ik wilde in het leven. Maar toen ik eenmaal besloten had om ontslag te nemen, was het niet meer zo moeilijk om ook mijn huis op te zeggen en mijn spullen weg te doen. Ik had besloten door Europa te gaan fietsen – terwijl ik eigenlijk niks met fietsen had en nooit verder reed dan de supermarkt – en ik nam alleen mee wat er op mijn fiets paste. Ik merkte dat ik door mijn beslissing ook een stukje identiteit verloor. Ik was ‘Tamar de recherche-psycholoog’ en het eerste wat mensen vragen bij een ontmoeting, zijn simpele dingen als: wat doe je? Ik had daar ineens geen antwoord meer op, daar werd ik in het begin wel onzeker van. Toch zette ik door en ik dacht: als het reizen niks wordt, kan ik altijd proberen om mijn baan terug te krijgen. Inmiddels zijn we achtenhalf jaar verder en ik ben nog steeds aan het reizen. Achteraf is het makkelijk zeggen dat dit de beste keuze ooit was – ik heb er een onwijs mooi leven voor teruggekregen. Maar dat ik nu rondloop met een kameel, had ik op mijn 28ste natuur- lijk nooit kunnen bedenken."

Je bent net gestart met een voettocht door Duitsland, samen met je kameel Einstein. Gaat dat zomaar?

"Ik heb eerst drie maanden met Einstein door Nederland gelopen en ik merkte dat het best lastig was om elke avond een weitje voor hem te vinden. Gelukkig kwamen er – toen mensen eenmaal hoorden over ons avontuur - wel uitnodigingen binnen; van zorgboerderijen, alpaca farms, mensen die iets doen met dierentherapie en eco-communities. In Duitsland kennen mensen me niet, dus ik heb voor de eerste week zelf locaties geregeld. Ik ben van plan om allemaal mooie projecten te bezoeken, maar alle hulp is welkom. Mensen die het leuk vinden, kunnen ook een paar dagen met ons meelopen."

Benieuwd geworden naar de rest van het artikel? Tamar vertelt ook nog over hoe ze zelf haar eten jaagt, hoe ze met haar man Dave een stuk land heeft gekocht en wat het reizen haar heeft opgeleverd. Het hele interview met Tamar is te lezen in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf nu in de winkel!

Tekst: Jill Waas | Beeld: Tamar Valkenier