Aha! Zo voorkom je allergieën in de herfst

Voorkomen is beter dan genezen.

Het herfstseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat de eerste verkoudheidskwaaltjes tevoorschijn komen. Hoewel je al snel denkt dat je wellicht de griep te pakken hebt, kun je ook last hebben van een seizoensallergie. Maar no worries! We geven je tips om een allergie in de herfst te voorkomen.

Seizoensallergieën

Hoewel we vaak de lente associeren met allergieën – door overvloed aan bloeiende knoppen en bloemen – kun je ook last hebben van seizoensallergieën. Zo brengen de lente en de herfst hun eigen aandeel allergieën met zich mee. Hoewel de symptomen van beide seizoensallergieën vergelijkbaar zijn, zit er wel degelijk een verschil in, volgens Clifford Bassett, board-gecertificeerde allergoloog bij het Asthma & Allergy Center of New York en auteur van The New Allergy Solution.

Herfstallergie

In de herfst wordt het kouder, vallen de bladeren van de bomen en is het vaak regenachtig. Volgens Dr. Bassett zijn de schimmelsporen die toenemen in bladeren en vochtigheid de boosdoeners voor de herfstallergieën. De belangrijkste bron van voorjaarsallergieën zijn boompollen, maar in de herfst zijn dit de ambrosiapollen. Het verminderen van blootstelling aan deze pollen, is dé manier om een allergie in de herfst te voorkomen.

In de herfst worden allergieën juist binnen veroorzaakt. "Naarmate de temperatuur daalt, hebben mensen de neiging ramen te sluiten en meer tijd binnenshuis door te brengen, wat leidt tot een grotere blootstelling aan allergenen binnenshuis, waaronder huisstofmijt en huidschilfers van dieren", vertelt hij. Chemicaliën en schimmels in huis kunnen onze antilichamen ook in overdrive brengen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om dit allemaal te voorkomen is het verstandig om een luchtreiniger aan te schaffen. "Het is vooral belangrijk om een luchtreiniger met HEPA-filtratie te vinden om kleine allergeen deeltjes in de lucht te verwijderen die door de lucht zweven", stelt Bassett. Daarnaast is een gezonde thuisomgeving essentieel om seizoensallergenen te voorkomen. Deze tips zullen je een handje helpen:

  • Ruim rommel op dat stof verzamelt en stofzuig je huis vaak.
  • Was je beddengoed wekelijks op een warme temperatuur en gebruik allergeenvrije matras- en kussenhoezen.
  • Maak gebruik van een HEPA-vacuüm.
  • Verwijder tapijten die huidschilfers en andere allergenen vasthouden.
  • Maak gebruik van een luchtontvochtiger om schimmelgroei te verminderen.

Met deze tips zijn we helemaal klaar voor het herfstseizoen!

Bron: Well and Good | Beeld: Adobe Stock