Good to know! Dit is waarom je je haarmasker nooit te lang moet laten zitten

Good to know!

Een essentieel onderdeel van een goede haarverzorgingsroutine is een haarmasker. Je lange lokken voorzien van een gezonde verzorging, is een goede reden om nog even die éxtra vijf minuten onder de douche te staan. Maar hoelang kun je een haarmasker eigenlijk laten zitten? We vertellen je meer!

Boost

Je kunt een haarmasker gebruiken om een flinke boost aan je haar te geven. Door veel zon en zwemwater kan je haar behoorlijk uitdrogen en beschadigen. En over een poosje, met het koude en regenachtige weer in de herfst, is een goede verzorging voor je haar ook geen overbodige luxe. Met een haarmasker kun je het herstellen en zorg je voor gezonde en stralende lokken.

Bij het aanbrengen van een haarmasker is het belangrijk om te weten hoe je dit moet doen en hoelang het product in je haar kan blijven zitten. Als een haarmasker niet op de juiste manier wordt aangebracht, kunnen er vervelende bijwerkingen optreden, zoals haarbeschadiging, breuk, eiwitophoping en meer. En dit is het laatste wat je wil!

Haarmasker

Wanneer je je haarmasker te lang laat zitten kun je last krijgen van verzwakt haar, gevoeligheid, irritatie, overconditionering en ophoping van resten, volgens tricholoog Isfahan Chambers Harris. De kans op schade wordt immers vergroot wanneer er te lang actieve ingrediënten op nat haar bevinden, vooral wanneer je haar al uitgedroogd, beschadigd of gebroken is. Het is dus goed om de aanbevolen tijdsaanwijzingen te volgen die op het etiket van het haarmasker staan. Zo zit je nooit verkeerd en krijgt je haar de juiste verzorging.

De hoeveelheid schade die je aan je haar kunt toebrengen als je een masker te lang laat zitten, hangt grotendeels af van het soort masker dat je gebruikt. Vochtinbrengende haarmaskers zorgen natuurlijk voor een hydraterende boost aan je lokken, maar het kan ook te veel worden. "Na verloop van tijd kun je last krijgen van productopbouw", vertelt Dr. Chambers Harris. "Als het product ingrediënten als eiwitten of keratine bevat, kan dit leiden tot vorming van overproteïne, waardoor je haar broos wordt en afbreekt. Je kunt ook een allergische reactie krijgen." Ook moet je goed kijken naar wat er in het haarproduct zit. "Milde ingrediënten zoals oliën, aloë vera en honing kunnen allemaal lange tijd in je haar blijven zitten, zolang je er niet gevoelig voor bent", aldus Dr. Chambers Harris.

Tijdsaanwijzingen voor elk masker

Elk soort masker moet worden uitgewassen binnen het tijdsbestek dat de fabrikant aanbeveelt. Maskers die zorgen voor glans en het verbeteren van de haarkleur kunnen – wanneer het een lange tijd in je haar zit – voor een ongelijkmatige kleur zorgen. "Ik zou zeggen dat de meeste dringende ingrediënten die binnen een tijdsbestek moeten worden uitgewassen, de ingrediënten in een haarglans of glazuur zijn, omdat sommige sulfaten of parabenen bevatten die irritatie, uitdroging en andere problemen met betrekking tot de hoofdhuid kunnen veroorzaken", stelt beroemde haarstylist, Andrew Fitzsimons.

Het is dus belangrijk om altijd de tijd aan te houden dat op het etiket van het haarmasker staat!

Bron: Well and Good | Beeld: Adobe Stock