Gezond, stralend haar: met deze tips krijg je het

Glanzend haar is niet alleen mooi om te zien, maar laat ook zien dat je een goede gezondheid hebt. Het krijgen en behouden van gezond haar kost vaak wel wat tijd en moeite. Van het kiezen van de juiste haarproducten tot de manier waarop je je haar wast: er zijn verschillende stappen die je kunt nemen voor glanzende, sterke en stralende lokken. In dit artikel vind je enkele onmisbare tips. 

1. Was je haar niet te vaak en te heet

Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën van je haar verwijderen, waardoor het broos en droog wordt. Was je haar daarom niet vaker dan nodig, meestal om de twee tot vier dagen, afhankelijk van je haartype.   

Gebruik lauw water in plaats van heet water om je haar te wassen, omdat te heet water de hoofdhuid kan uitdrogen. Heb je vaak last van pluishaar? Spoel dan je haar aan het einde nog even af met koud water. Zo blijft je haar een stuk gladder!

2. Gebruik de juiste shampoo en conditioner

Kies een milde, goed reinigende shampoo en conditioner die passen bij je haartype. Bij voorkeur een zonder sulfaten en siliconen. Overmatig gebruik van agressieve reinigingsmiddelen kan je haar uitdrogen en beschadigen, en dat wil je natuurlijk niet. Conditioner helpt je haar te ontwarren en te hydrateren en helpt bij bescherming tegen hitte en schade. Breng dit product alleen aan op de haarpunten. 

 3. Vermijd hitte wanneer mogelijk

Stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen kunnen je haar beschadigen door hitte. Beperk het gebruik van deze tools en laat je haar zo veel mogelijk aan de lucht drogen. Wil je wel een stylingtool gebruiken? Breng dan eerst altijd een hittebeschermer aan. 

 4. Kies een goede haarolie

Een goede haarolie kan wonderen verrichten voor de gezondheid van je haar. Kies er eentje die geschikt is voor jouw haartype en behoeften. Arganolie en jojobaolie zijn bijvoorbeeld populaire keuzes vanwege hun voedende en hydraterende eigenschappen. Wil je een vollere bos haar? Gebruik dan rozemarijnolie op de hoofdhuid.  

 5. Eet gezond

Een gebalanceerd dieet speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je haar. Voedingsstoffen zoals proteïnen, omega-3-vetzuren, vitamine A, C en E, biotine en zink dragen bij aan sterke en glanzende lokken. Zorg er daarom voor dat je voldoende voedingsmiddelen zoals eieren, vis, noten, zaden, groenten en fruit binnen krijgt. 

De haardos van je dromen 

Door het gebruik van goede haarproducten, de juiste was- en stylingsmethoden en een gezonde levensstijl, kun je je haar laten stralen. Geniet met behulp van een goede verzorging van lokken die sterk, glanzend en veerkrachtig zijn. Onthoud dat geduld en zorgvuldige behandeling uiteindelijk zullen leiden tot een prachtige haardos, dus geef niet te snel op! 

 Beeld: NL Beeld