Dit zijn de verschillende soorten hechtingsstijlen in de datingwereld

Weet jij al welke attachment style je hebt?

Couple Watches TV together while Sitting on a Couch in the Livin

Daten, het is een vak apart. Je struint heel wat datingapps af op zoek naar de ware, maar toch lijkt die ene persoon er nog niet voor jou tussen te zitten. Ben jij nog altijd single, maar sta je wel open voor een nieuwe liefde? Dan is het goed om eerst eens te kijken naar wat voor hechtingsstijl, ofwel attachment style jij hebt. Misschien weerhoudt deze stijl jou er wel van de ware te vinden.

Hechtingsstijlen tijdens het daten

Er bestaan verschillende hechtingsstijlen in de datingwereld, oftewel: iedereen gaat weer anders om met een relatie. Je hechtingsstijl heeft te maken met op welke manier jij omgaat met mensen waaraan je je begint te hechten. Meestal zie je dit al terug in de vroegere datingfase, waarin alles nog een beetje onzeker is. Deze theorie werd al jaren geleden uitgevonden door een Britse psycholoog.

In 1969 publiceerde Britse psycholoog John Bowlby Attachment and Loss, een boek over zijn onderzoek naar de relatie tussen jonge kinderen en hun moeders en hoe de aard van die band hun relaties later in het leven beïnvloedt. Toen hij dit onderwerp verder onderzocht, werd de attachment style theorie geboren - en sindsdien hebben vele andere psychologen en deskundigen zijn werk verder ontwikkeld en verbeterd.

Verschillende soorten

Na Bowlby gingen andere experts met deze theorie aan de slag en zo werden er vier soorten hechttingstijlen geboren. Volgens zelfliefdecoach Maria Inoa kan inzicht in de typische kenmerken en gedragingen binnen elke gehechtheidsstijl je helpen uit te zoeken welke voor jou relevant zou kunnen zijn.

  1. Een angstige hechtingsstijl

Een angstige hechtingsstijl, is volgens Inoa, te herkennen aan gevoelens van onzekerheid en een laag gevoel van eigenwaarde. Je hebt een angst voor afwijzing of verlating en bent daarnaast onzeker over hoe veilig je band met je partner is. Je maakt je continu zorgen of ze je gaan verlaten en voelt je vervelend als ze niet binnen korte tijd op je appje reageren. Ook kun je het gevoel hebben dat je niet "goed genoeg" bent voor hen.

2. Een ontwijkende hechtingsstijl

Als je een vermijdende gehechtheidsstijl hebt, ben je erg op jezelf en ben je bang voor intimiteit of verbintenis. Je vindt het moeilijk om je open te stellen (ofwel, je hebt misschien bindingsangst). Als je merkt dat je je vaak je terugtrekt zodra het te intiem wordt met een partner, of dat je je inlaat met datinggedrag zoals ghosting of stonewalling, kan dit erop wijzen dat je een vermijdende gehechtheidsstijl hebt.

3. Een ongeorganiseerde hechtingsstijl

Deze hechtingsstijl is een mix tussen zowel angstige als vermijdende hechtingsstijl. Vaak wil iemand met een gedesorganiseerde gehechtheidsstijl wel nabijheid en veiligheid in een relatie, maar heeft hij of zij ook een onderliggende angst voor intimiteit. Je zou een gedesorganiseerde gehechtheidsstijl kunnen hebben als je jezelf of anderen niet vertrouwt, een laag zelfbeeld hebt of merkt dat je het moeilijk vindt om beslissingen te nemen als het gaat om je relaties.

4. Een zekere hechtingsstijl

Tot slot heb je nog de zekere hechtingsstijl. Deze mensen kennen weinig tot geen angst en zijn zeker in hun relatie. Als je deze stijl hebt, dan duidt dit op emotionele intelligentie, het vermogen om je eigen emoties te reguleren en een gevoel van balans tussen onafhankelijkheid en intimiteit met anderen, aldus Inoa. Je kunt afleiden dat je een veilige gehechtheidsstijl hebt als je de neiging hebt om gezonde, langdurige relaties te onderhouden, je zelfverzekerd en veilig voelt, zowel in jezelf als in je verbindingen met anderen, en goed om kunt gaan met persoonlijke conflicten.

Bron: Byrdie | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Couple Watches TV together while Sitting on a Couch in the Living Room. Girlfriend and Boyfriend embrace, cuddle, talk, smile and watch Television Streaming Services. Home with Cozy Stylish Interior.