Dol op bankhangen? Dit zijn de gevolgen voor je lichaam

Ai! Dit is niet best...

Er is niets zo lekker als na een drukke week heerlijke een avondje op de bank door te brengen. Je loopt hoogstens op en neer naar de keuken en de wc, maar erg veel meer doe je op een luie dag niet. Toch is het niet per se bevorderlijk voor je gezondheid en richt het sneller schade aan je gezondheid, dan je misschien gedacht had.

Onderzoek

Een avondje op de bank doorbrengen met Netflix of een goed boek klinkt enorm verleidelijk. Toegegeven: we doen het allemaal weleens.

Waar je normaal gesproken 10.000 stappen per dag moet zetten, haal je dit tijdens een middagje bankhangen lange na niet. Maar hoe schadelijk is dit eigenlijk voor je lichaam? De University of Liverpool voerde dan ook een onderzoek uit bij 28 jonge en gezonde mannen, die twee weken lang slechts 1500 stappen per dag mochten zetten. Hierdoor mochten ze vooral niet te veel doen en weinig bewegen, eigenlijk hetgeen wat je tijdens een luie zondag ook doet.

Levensstijl

De mensen die gewend waren om juist veel te bewegen en een gezonde levensstijl aan te houden, merkten deze nieuwe manier van leven enorm aan hun gezondheid. Zo verloren ze gemiddeld maar liefst 360 gram aan spiermassa, steeg het vetpercentage bij alle mannen en werden ze vooral rondom hun middel zwaarder. Een behoorlijk verschil dus…

Gezondheid

Volgens Dr. Dan Cuthbertson is deze levensstijl, waarbij je nauwelijks beweegt, dan ook erg slecht voor je gezondheid. “Zulke veranderingen kunnen leiden tot bijvoorbeeld diabetes type 2, hartproblemen en zelfs een vervroegde dood”.

Af en toe een keer een middag op de bank vertoeven, moet natuurlijk gewoon kunnen. Probeer hier in ieder geval geen gewoonte van te maken en zorg ervoor dat je de dag erna gewoon weer voldoende beweegt. Een rondje wandelen iedere dag doet al wonderen!

Bron: Men’s Health, Happy in Shape archief | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws