Wat is beter? Lang wandelen of snelwandelen

Wist jij dit al?

Een lekker eindje wandelen is natuurlijk voor iedereen gezond. Zo is het al snel bevorderlijk voor je spijsvertering, je hersenen en je hart en bloedvaten. Toch zit er ook weer een verschil tussen bijvoorbeeld een lange wandeling of juist een hele snelle wandeling. Maar wat is eigenlijk beter? Wij leggen het je tot in de puntjes uit.

Een korte, snelle wandeling

Dat je na je werk geen zin meer hebt in een lange wandeling, snappen we natuurlijk heel goed. Een snelwandeling is daarom ook een goede oplossing. Zo staat een snelle wandeling van 15 minuten gelijk aan 30 minuten 'normaal' wandelen, zo legt sportcardioloog John Higgins van Well & Good uit. En wellicht wist je het nog niet, maar snelwandelen is op verschillende manieren goed voor je ten opzichte van lang wandelen. Zo beweeg je een stuk intensiever tijdens een korte wandeling, wat goed is voor je hart – wat dan automatisch betekent dat het de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. Maar dat is niet het enige! Van een snelle wandeling word je ook nog eens een stuk vrolijker – geloof het of niet! Je hersenen reageren namelijk goed op dit stukje intensieve beweging.

Een lange wandeling

Ben jij een keer een middagje vrij, dan kan een lange wandeling ook heerlijk zijn. Zo vertelt Higgins dat het goed is om tijd vrij te maken voor een lange, wandeling op 'matige' snelheid. Een lange wandeling heeft veel dezelfde voordelen dan een snelle wandeling. Zo is het goed voor je hart en je hersenen, maar ook verkleint het de kans op blessures en geeft het je uithoudingsvermogen een boost. De kans is groot dat je na een tijdje gewend raakt aan de lange afstand, waardoor je wat extra snelheid kan toevoegen aan je wandeling.

Bron: Vriendin | Beeld: Adobe Stock