Aha! Dit is de sportiefste gemeente van Nederland

Happy sportswoman with earbuds running in park.

Dat we in Nederland dol zijn op sporten is algemeen bekend. Zo doen we wereldwijd op de hoogste niveau's mee in het voetbal, veroveren we de schaatsbanen en zijn we goed in wielrennen. Maar waar in Nederland lopen eigenlijk de meeste sportievelingen rond? FBTO zoekt het uit.

Sportief land

Relaxen op de bank of een rondje hardlopen? We kiezen toch vaker voor sportief. Want Nederlanders trekken meer de (hardloop)schoenen aan. En we sluiten ook meer abonnementen af, zo heeft FBTO ontdekt. Maar waar in Nederland wonen dan de meest sportieve mensen?

FBTO keek naar hoeveel mensen minimaal 1 keer per week sporten per gemeente. Daarnaast keken ze ook naar hoeveel lidmaatschappen van een sportclub- en vereniging er per gemeente zijn. Het laatste punt dat FBTO meenam in het onderzoek was hoeveel sportclubs er per 10.000 volwassenen zijn. Gemeenten verdienen pluspunten voor fietsen tot 7,5 km en voor de basisscholen die een vignet hebben voor sport en bewegen.

Als extraatje keek FBTO ook naar hoe nieuwe sporters in Nederland iets nieuws en sportiefs leren. Gebruiken ze bijvoorbeeld tijdschriften? Of meer moderne manieren zoals (online) instructievideo's, apps en trackers? De data die FBTO hebben gebruikt komt van het Mulier Instituut, NOC*NSF, het CBS en de Gezondheidsmonitor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

And the winner is...

En de winnaar is … Wageningen! In deze Gelderse gemeente wonen veel sportende mensen. Er zijn hier veel sportclubs en veel inwoners hebben een sportabonnement. Ook hebben veel scholen een vignet voor sport en bewegen en zitten er veel inwoners vaak op de fiets! Oegstgeest en Heemstede staan ook op het podium.

De afgelopen jaren zijn we in Nederland overigens ook steeds meer gaan sporten.

2019: 66,5% van de Nederlanders sport iedere week

2020: 60% sport iedere week

2021: 54% sport iedere week

2022: 59,5% sport iedere week

2023: 60,5% sport iedere week

Keep up the good work!

Ben jij nou een van de sportende Nederlanders in ons land? Dan is het goed om je verzekeringen eens na te gaan.  Heb je al een goede zorgverzekering afgesloten? Want de kans op blessures bij fanatiek sporten is helaas aanwezig. Mocht je een blessure oplopen, wil je natuurlijk wel de juiste zorg krijgen voor je herstel.

Bron: FBTO | Beeld: Adobe Stock