Waarom jouw planten happy worden van koffie

Het drankje zit boordevol voedingsstoffen waar ze dol op zijn!

Koffie, de geliefde ochtenddrank voor velen. Het drankje blijkt niet alleen een oppepper voor ónze geest te zijn, maar geeft ook een boost aan onze groene vrienden: planten. Het zwarte goud bevordert namelijk de gezondheid en de groei van jouw planten door de voedingsstoffen die het van nature bevat. Gooi dat laatste, koud geworden restje dus niet door de gootsteen, maar geef je planten wat extra liefde en gebruik het als voeding. Geloof ons, ze zullen je dankbaar zijn!

Koffiedik

Heb jij toevallig een koffiezetapparaat dat koffiedik achterlaat in een filter? Dan heb je geluk, want dit goedje is het allerbest voor je planten. In tegenstelling tot het restje koude koffie, bevat koffiedik alle essentiële voedingsstoffen én heeft het een pH-neutrale eigenschap. Hierdoor is de kans heel klein dat de potgrond zuur wordt en blijven je planten blij en gezond. Koffiedik kun je niet alleen gebruiken voor je kamerplanten, ook in de tuin kan het een waardevolle voedingsbron zijn. Daarnaast houdt koffiedik slakken op afstand, ook geen vervelende bijkomstigheid!

Voedingsstoffen

Een kopje koffie doet niet alleen wonderen voor onze alertheid, maar blijkt ook rijk voedingsstoffen te zijn. Koffie is bijvoorbeeld rijk aan magnesium en kalium. Deze twee mineralen zijn erg belangrijk voor de gezondheid van planten. Kalium draagt bijvoorbeeld bij aan de stevigheid van planten en reguleert hun vochthuishouding. Als een plant te weinig kalium krijgt, vertaalt zich dat vaak in de bekende bruin wordende bladeren. Magnesium fungeert als een soort bouwsteen voor de celwanden van planten. Hierdoor worden je planten dus sterker. Een tekort aan dit mineraal uit zich meestal in de vorm van geelverkleurde bladeren.

Niet te zuur

Koffie kan dus een uitkomst bieden voor planten waarvan de bladeren enigszins beginnen te verkleuren. Kijk wel uit hoeveel koffie je bij de plantenpot ingooit. Als de grond te zuur maakt, kan het de overlevingskans van je plant namelijk zelfs verminderen. Het advies is dus om alleen een scheutje koffie toe te voegen wanneer de bladeren duidelijk aan het verkleuren zijn en de plant er gewoonweg ongezond uit ziet.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock