De perfecte thuisgym? Met deze 7 tips lukt dat!

Woman doing exercises at home.

Ben je het beu om je te haasten naar de sportschool na het werk of krijg je gewoon niet genoeg van je trainingssessies? Wat als we je vertellen dat je je eigen fitness oase thuis kunt creëren? Ja, dat heb je goed gehoord! Met slechts enkele basisstukken en slimme keuzes bouw je je eigen thuisgym die aan al je fitness behoeften voldoet. Hier zijn zeven eenvoudige tips om je op de goede weg te helpen. Laten we aan de slag gaan! 

Haal dumbbells 

Dumbbells zijn een onmisbaar onderdeel van elke fitnessruimte. Ze zijn geweldig voor zowel individuele oefeningen als voor het aanvullen van andere routines. Bovendien vind je ze in verschillende gewichtsklassen, wat betekent dat ze ideaal zijn voor zowel beginners als voor gevorderde sporters. Ze zijn compact en nemen niet veel ruimte in beslag, wat een bonus is als je thuis beperkte ruimte hebt. Het is hierbij slim om voor dumbbells te kiezen waarbij het gewicht makkelijk is aan te passen, want zo bespaar je ruimte en geld. 

Koop een bokszak 

Een bokszak is een geweldige aanwinst voor je thuis gym. Het stelt je niet alleen in staat om je stoottechnieken te verbeteren, maar het biedt ook een uitstekende cardiovasculaire training. Het is een volledige lichaamstraining die je helpt calorieën te verbranden, stress te verminderen en je coördinatie te verbeteren. Of je nu je boks vaardigheden wilt verbeteren of gewoon een nieuwe manier zoekt om te bewegen; een bokszak is een uitstekende keuze. Vergeet niet om ook bokshandschoenen en bandages aan te schaffen om je handen te beschermen. Op deze manier vermijd je blessures en geniet je optimaal van je bokszak.  

Kies voor een squatrek 

Een squatrek is een fantastische investering voor je thuis gym. Deze krachtpatser van een toestel helpt je om je been- en core-spieren efficiënt te trainen. Of je nu squats, lunges of deadlifts wilt doen; een squatrek biedt de stabiliteit en veiligheid die je nodig hebt om deze oefeningen correct uit te voeren. Andere voordelen van een squatrek zijn onder andere het verbeteren van je houding en balans, het versterken van je rug- en bilspieren en het vergroten van je algehele kracht. Zorg ervoor dat je bij de aanschaf van een squatrek ook rekening houdt met de beschikbare ruimte en je budget. 

Een geluiddempende vloer 

Een geluiddempende vloer is een must-have voor elke thuisgym. Het beschermt niet alleen je vloer tegen beschadiging door vallende gewichten, maar het vermindert ook het geluid dat deze veroorzaken, waardoor je buren minder snel gestoord worden door je workouts. Bovendien biedt het extra grip en stabiliteit tijdens je training, wat de veiligheid verhoogt. Geluiddempende vloer matten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en materialen, en worden gemakkelijk op maat gesneden om perfect in je ruimte te passen. Dus of je nu zwaar tilt, yoga beoefent, of cardio doet; een geluiddempende vloer maakt je thuis gym compleet.  

Overweeg yogamatten 

Yogamatten zijn een geweldige toevoeging aan je thuis gym en zijn niet alleen handig voor yoga. Ze bieden een comfortabele ondergrond voor vloeroefeningen, rekken, meditatie en zelfs krachttrainingen. Kies voor een mat met de juiste dikte om je gewrichten te beschermen en genoeg grip om te voorkomen dat je uitglijdt tijdens je sessie. Daarnaast zijn yogamatten gemakkelijk op te rollen en op te bergen, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere ruimtes. Of je nu een beginnende yogi of een ervaren fitness fanaat bent; een yogamat is een must-have voor elke thuisgym. 

Schaf een bank aan 

Een trainingsbank is een onmisbaar hulpmiddel voor elke thuisgym, waarmee je een breed scala aan oefeningen uitvoert. Of je nu bankdrukken, dumbbell flyes, of Bulgarian split squats doet; een stevige en verstelbare bank zorgt voor een stabiele basis en biedt je de mogelijkheid om verschillende spiergroepen te trainen. Daarnaast draagt het bij aan een goede houding tijdens je training, waardoor je blessures helpt voorkomen. Denk eraan om een bank te kiezen die past bij jouw lichaamsbouw, comfort biedt en gemakkelijk wordt opgeborgen of verplaatst.  

Zorg dat je genoeg ruimte hebt 

Het hebben van voldoende ruimte is cruciaal voor een effectieve en veilige thuis gym. Zorg ervoor dat je genoeg plek hebt om comfortabel te bewegen, oefeningen uit te voeren en je apparatuur op te slaan. Denk aan voldoende ruimte voor het strekken van je armen en benen, en houd rekening met de hoogte van het plafond bij het kiezen van je apparatuur, vooral als je van plan bent om oefeningen te doen zoals touwspringen of overhead presses. Met voldoende ruimte creëer je een uitnodigende, functionele en inspirerende omgeving die je motiveert om je fitnessdoelen te bereiken.

 Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Beautiful young athletic girl in leggings and top crouches with dumbbells at home. Sport, healthy lifestyle.