Aii: hierdoor kun je van rode wijn hoofdpijn krijgen

Dat verklaart een hoop!

group of happy friends having a dinner and toasting red wine sitting at restaurant table

Een rood wijntje tijdens het avondeten is vaak heerlijk. Toch slaan veel mensen het rode wijntje over omdat ze bang zijn er hoofdpijn van te krijgen. Enne, dit blijkt niet alleen tussen onze oren te zitten, want rode wijn is echt de boosdoener van hoofdpijn. Uit onderzoek is gebleken waarom rode wijn zo'n hoofdpijn veroorzaakt.

De boosdoener

Wetenschappers aan de Universiteit van Californië - Davis, vonden een mogelijke verklaring voor het feit dat rode wijn ergere katers veroorzaakt. Het zit ongeveer zo: wanneer je alcohol drinkt, zorgt je lever er in principe voor dat dit wordt afgebroken. De lever zet de alcohol eerst om in een ander stofje, aceetaldehyde, voordat het verder uit je lichaam verdwijnt.

Om deze aceetaldehyde af te breken, zijn bepaalde enzymen nodig. Maar in rode wijn zit het stofje quercetine, dat de aanmaak van die enzymen blokkeert. In principe is quercetine een compleet ongevaarlijk stofje, dat in allerlei soorten voedsel voorkomt. Alleen, in combinatie met alcohol is het dus minder handig. Aha!

De gevolgen

Doordat quercetine de aanmaak van enzymen blokkeert, blijft er meer aceetaldehyde in de lever zitten. Je lichaam kan het niet meer goed afbreken. Als dit zich opbouwt, ontstaan hoofdpijn, misselijkheid en een rode blos op je wangen. Oftewel: een dikke kater.

Rode versus witte wijn

Kun je dan dus beter witte wijn dan rode wijn drinken om een kater te voorkomen? Nou, slecht nieuws, ook in witte wijn zit quercetine. Hoeveel erin zit, verschilt echter wel per wijnsoort. Het stofje ontstaat wanneer druiven worden blootgesteld aan de zon, en doordat blauwe druiven meer zon nodig hebben, zit daar dus ook meer quercetine in. Zó komt het dus dat je van rode wijn sneller een kater krijgt dan van witte wijn!

Bron: RTL, Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • group of happy friends having a dinner and toasting red wine sitting at restaurant table