29x high-fat producten die goed voor je zijn

Goed om te (w)eten!

Fresh sliced avocado on wooden table. Vegetarian  food concept.

High-fat: dat klinkt niet bepaald gezond. Toch zijn onverzadigde vetten juist heel erg goed voor je. Vetten zijn nodig om bepaalde vitamines op te kunnen nemen, zoals vitamine A, D, K en E. Daarbij zorgen vetten er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Zo slecht zijn ze dus niet. Maar voor je naar de supermarkt rent, het ene vet is het andere niet!

Good to know

Het is wel heel belangrijk om het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten te begrijpen. Verzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in een bakje friet of een portie bitterballen. Zoals je je kunt voorstellen, niet echt gezond. Dat komt omdat dit vet uithardt als het afkoelt. Dit vet kan zich ophopen en de bloedvaten verstoppen, waardoor de bloedtoevoer naar belangrijke organen verminderd wordt. Onverzadigde vetten blijven daarentegen juist vloeibaar en helpen je lichaam bij het opnemen van belangrijke vitamines, maar versterken ook je haar, huid, nagels en gewrichten.

Hieronder 29 lekkere (vette) producten die heel gezond zijn om te eten. Enjoy!

Noten, pitten en zaden

Er zijn veel soorten noten, pitten en zaden die onverzadigde zetten bevatten. Deze producten kan je makkelijk toevoegen aan je yoghurt, smoothie(bowls), salades en baksels.

1. Lijnzaad

Lijnzaad bevat veel alfa-linoleenzuur en dat is heel gezond voor je hart, bloedvaten en bloed.

2. Walnoten

Walnoten bevatten veel omega-3. Ook dit helpt om je hart gezond te houden.

3. Amandelen

Ook amandelen bevatten veel omega-3 en vitamine E.

4. Pompoenpitten

Naast onverzadigde vetten, bevatten pompoenpitten ook veel fosfor, magnesium, mangaan, ijzer, koper, vitamine K en zink.

5. Chiazaad

Chiazaad bevat, naast gezonde vetten ook veel mineralen.

6. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten veel vitamine E en selenium. Ook voor mensen met een notenallergie, zijn zonnebloempitten veilig om te eten. Ze horen namelijk niet onder de categorie ‘Noten’.

7. Sesamzaad

Sesamzaadjes bevatten veel eiwitten, vitamine B, mineralen, vezels en antioxidanten.

8. Pijnboompitten

Pijnboompitten bevatten veel gezonde vetten en zijn net zonnebloempitten veilig te eten voor mensen met een notenallergie.

9. Hennepzaap

Hennepzaad is rijk aan eiwitten. Hierdoor zijn de zaadjes ook zeer geschikt voor veganisten of vegetariërs die hun eiwitten uit andere producten halen, dan vlees en vis.

Boters, oliën en pasta’s

Boters en oliën zijn zeer geschikt om te gebruiken tijdens het bakken van vlees, vis of groentes. Een pasta als tahini of olie worden vaak gebruikt als basis voor een saladedressing.

10. Avocado-olie

Avocado-olie is een perfecte vervangen voor het koken in boter. Het heeft een neutrale smaak, dus is makkelijk voor alles te gebruiken.

11. Notenboter

Notenboters staan bekend om hun vele eiwitten en vezels. Het is bij notenboter wel belangrijk om een te kiezen die 100% noten bevat.

12. Zonnebloemolie

Ongeraffineerde zonnebloemolie bevat omega-6. Dit is in eerste instantie niet heel goed voor je, maar je hebt het wel nodig, volgens voedingscoach Alex Oskian. Als je voor de rest voornamelijk onverzadigde vetten eet, dan kan het geen kwaad.

13. Tahini

Tahini is een pasta dat wordt gemaakt van sesamzaad en bevat heel veel goede vetten, vitamines en eiwitten.

Vlees, vis en vega

Gelukkig zijn er nog veel stukjes vlees, vis en tofu die veel gezonde vetten bevatten. Yes! Je kan ze los eten tijdens het diner of de lunch, maar ook verwerken in heerlijke gerechten of salades. Laat je creativiteit erop los.

14. Zalm

Vette vis is een bron aan omega-3 en er wordt aangeraden om minimaal twee keer in de week vis te eten. Het is wel belangrijk om te gaan voor wilde zalm in plaats van gekweekte vis.

15. Kalkoen

Kalkoen bevat veel omega-3. Volgens Monica Auslander Moreno, consultant voor RSP Nutrition, is het wel het beste om voor magere kalkoen te gaan.

16. Tofu

Tofu is gemaakt van sojabonen en is een bron van eiwitten. Tofu heeft uit zichzelf niet heel veel smaak, dus een goede marinade maakt je tofu extra lekker.

17. Sardientjes

Sardientjes, you love it or you hate it. Ze bevatten veel omega-3. Maar daarnaast ook nog veel vitamine B-12, vitamine D, ijzer, calcium en selenium.

18. Tonijn

Ook tonijn is een vette vis met veel omega-3. Het maakt qua omega-3 niet uit of je ingeblikte tonijn of verse tonijn neemt.

19. Kippendij

In tegenstelling tot kipfilet, bevat kippendij veel vet. Hierdoor smaakt je kippetje een stuk malser en daardoor extra lekker.

20. Ansjovis

Ansjovis is rijk aan omega-3, maar ook aan ijzer en eiwitten. Niet iedereen houdt van ansjovis, maar deze kleine krachtpaster is erg veelzijdig en kan je daarom ook goed verwerken in sauzen.

Zuivel en steen- en peulvruchten

Zuivel en vruchten zijn heerlijke producten om te gebruiken in de keuken. Je kan ze los eten of in salades of andere gerechten gebruiken. Proberen maar. 

21. Olijven

Olijfjes, wie lust ze niet? De onverzadigde vetten zorgen ervoor dat je LDL-cholesterol lager wordt, zegt voedingsdeskunige Gena Hamshaw.

22. Avocado

Avocado’s bevatten naast goede vetten, ook veel vezels en kalium. Bovendien wordt dit populaire product tegenwoordig zo veel gebruikt. De mogelijkheden, zoet of hartig, zijn eindeloos!

23. Kokos

Kokos doet ons meteen denken aan vakantie. Heerlijk! En daarnaast is het ook nog eens heel gezond. Kokosvet of kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigd vet (niet goed dus), maar kokosnoot (de stukjes), zijn geen probleem!

24. Volle yoghurt

Je zou denken dat magere yoghurt beter is, maar niets is minder waar. Yoghurt bevat naast gezonde vetten, ook vitamine C, calcium, probiotica en eiwitten. Als je helemaal lekker bezig wil zijn, kies dan voor een plantaardige yoghurt.

25. Edamame

Sojaboontjes (edamame), bevatten veel eiwitten, vezels en calcium. Gooi ze door een salade of snack ze los met een beetje zout.

26. Eieren

Een ei hoort erbij! Naast dat een ei goed is voor je hart, bloed en bloedvaten, zijn eieren ook heel goed voor de ogen! Dat komt door de antioxidanten die en ei bevat.

Bron: Women's Health Mag | Beeld: Adobe Stock