Dit betekent het wanneer je kussen in je gezicht staat na het slapen

Aha!

We zijn allemaal wel eens wakker geworden met de zogeheten 'kussenafdrukken' in ons gezicht. Meestal wordt er dan gezegd dat dat het bewijs is dat je heerlijk hebt geslapen, maar wist je dat het ook nog een andere betekenis heeft? Huffpost wist ons te vertellen dat deze kussenafdrukken heel wat andere betekenissen kunnen hebben.

Kussenafdrukken

In gesprek met een aantal verschillende experts werd het voor Huffpost al snel duidelijk waardoor deze zogeheten kussenafdrukken zouden kunnen ontstaan en wat ze precies betekenen. "Kussenafdrukken zijn tijdelijke rimpels die ontstaan door gezichts- of lichaamshouding tijdens de slaap. Dit resulteert in ongelijke druk en huidplooien", aldus dermatoloog Dr. Kristina Collins. "Ze zijn het resultaat van herhaaldelijke druk op het gezicht", haakt dermatoloog Tessa Song van Marmur Medical daarop in.

Volgens experts verhogen bepaalde slaaphoudingen de kans op het ontstaan van kussenafdrukken. "Zijslapers en mensen die met hun gezicht naar beneden slapen, worden vaak wakker met deze afdrukken", aldus Collins. "Als ik cosmetische consulten heb met iemand, kan ik meestal al meteen zien aan welke kant van hun gezicht ze het liefst slapen. Aan deze kant is de veroudering al een stuk verder gevorderd." Maar hoe komt dat dan? "Langdurige en herhaaldelijke druk op dezelfde delen van het gezicht kan bijdragen aan vroegtijdige veroudering in dat gebied."

Het effect

Het heeft dus wel degelijk een effect op je huid, zo weet Collins te vertellen. "Hoewel kussenafdrukken tijdelijk zijn, kan de druk die 's nachts regelmatig op bepaalde delen van de huid wordt uitgeoefend, een langdurig verlies van collageen en elastisch weefsel veroorzaken. Dit betekent dat het advies 'trek niet zo'n gezicht, anders blijft het misschien zo', van onze ouders, wel degelijk kan kloppen."

"Als je merkt dat het langer duurt voordat de lijntjes vervagen, kan dat een teken zijn van verminderde huidelasticiteit, wat een normaal onderdeel is van het ouder worden", zegt dermatoloog Sonia Badreshia. "Aandacht besteden aan hoe snel je huid terugveert, kan inzicht geven in de conditie ervan."

Zo ga je het tegen

Wil jij deze kussenafdrukken zoveel mogelijk vermijden? Dan is het misschien beter om op je rug te leren te slapen. "Het is de beste houding wat betreft huidveroudering", aldus dermatoloog Joshua Zeichner. "Want als je op je rug ligt, vermijd je direct contact tussen je huid en het kussen." Toch is er een kans dat dat ook niet gaat werken. Dan is er nóg een optie: "Zijden kussenslopen zijn gemaakt van natuurlijke vezels, hebben minimale wrijving en bieden een ademend vermogen, dus ze zijn een ideaal materiaal om slaaprimpels tegen te gaan", aldus Zeichner. Ook je wasroutine aanpassen kan helpen, zegt hij. "Het beste is om je kussenslopen te wassen met een geur- en kleurstofvrij wasmiddel. Geuren en kleurstoffen zijn bekende veroorzakers van allergische reacties op de huid, vooral als je er langere tijd tegenaan drukt, zoals wanneer je slaapt. Wasverzachters kunnen de stoffen zachter maken om wrijving te verminderen, maar ze moeten ook geur- en kleurstofvrij zijn." Aha!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock