6 Manieren om extra calorieën te verbranden zonder te sporten

Thank us later!

Beautiful young woman drinking tea at home, closeup

Gezond eten en regelmatig bewegen zijn dé ingrediënten om fit te blijven. Maar wat nou als je geen zin of tijd hebt? Gelukkig zijn er meerdere manieren om wat extra calorieën te verbranden; dit zijn er 6.

1. Hete douche

Een hete douche is de perfecte manier om te ontspannen en de stress letterlijk en figuurlijk van je lichaam af te spoelen. Een mooie bonus is dat je er ook nog eens flink wat calorieën mee verbrandt. Wanneer je heet doucht, moet je lichaam namelijk harder werken om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden. Uit onderzoek blijkt dat je met een hete douche of een heet bad van een uur maar liefst 130 calorieën kunt verbranden. Al is het wel een beetje zonde van al dat water, natuurlijk.

2. Koud water

In plaats van al dat water te verspillen aan een uur lange douchesessie, kun je het natuurlijk ook gewoon opdrinken. We weten immers allemaal dat water drinken ontzettend goed voor je is. Maar wist je dat je met water drinken ook calorieën kunt verbranden? Wanneer je ijskoud water drinkt, moet je lichaam meer moeite doen om het naar lichaamstemperatuur te krijgen. En je raadt het al, daar verbrand je wat extra calorieën mee.

3. Vanille

Vers gebakken patat of brownies uit de oven: soms lijkt het alsof we twee kilo aankomen door alleen de geur van al dit lekkers. Herkenbaar? Dan zul je blij zijn om te horen dat je gelukkig niet kunt aankomen van geuren. Wel is er een bepaalde geur die je kan helpen om van de kilo’s af te komen, namelijk vanille. Onderzoekers van St. George’s Hospital in Londen kwam erachter dat mensen met overgewicht die huidpleisters met vanille-geur droegen, minder cravings naar zoete dingen hadden. Nu snappen we dat je geen zin hebt om elke dag een huidpleister te dragen. Kies in dat geval voor een parfum die naar vanille ruikt. Zo ruik je zelf niet alleen heerlijk, het kan je ook nog eens helpen bij gewichtsverlies.

4. Het huis schoonmaken

Niets geeft een fijner gevoel dan een schoon en opgeruimd huis. Of nou ja, misschien de wetenschap dat je met al dat geboen en gestofzuig behoorlijk wat calorieën hebt verbrand. Met een uur lang stofzuigen verbrand je zo’n 100 calorieën en 35 minuten de badkamer schrobben staat gelijk aan 35 minuten lopen op de loopband. Pak de schoonmaakspullen er maar bij, dus!

5. Groene thee

Misschien heb je weleens gehoord dat groene thee wonderen doet voor je huid. Zo zou je er jaren jonger uitzien als je regelmatig een kop groene thee drinkt. Maar de theesoort kan je ook helpen met calorieën verbranden. Doordat groene thee cafeïne en catechines bevat, kan het je stofwisseling versnellen en je lichaam helpen om vet beter af te breken. Helaas is één kopje groene thee per dag niet voldoende. Volgens onderzoekers moet je dagelijks drie tot vijf koppen groene thee drinken om verschil te merken. Proost!

6. Thermostaat naar beneden

Als het buiten kouder wordt, zitten wij gelijk met onze handen bij de knop van de thermostaat. Hup, een graadje erbij, soms zelfs nog een graadje – totdat het in huis heerlijk warm is. Toch kunnen we dit beter niet doen. Je verbrandt namelijk meer calorieën in een koudere kamer. En dan hebben we het gelukkig niet over temperaturen rond de 15 graden. Nee, een kamertemperatuur van 19 graden zou ideaal zijn om wat extra calorieën te verbranden. Ook nog eens goed voor de energierekening: win-win!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock