Dit effect kan alcohol op je dromen hebben

Ook dat ene wijntje kan al invloed hebben op je dromen.

hand of woman lying in bed with champagne glass

We kunnen enorm genieten van een rood wijntje in de avond. En in het weekend schenken we nog weleens een tweede of derde glaasje in. Ook als je niet veel drinkt, kan alcohol behoorlijk wat na-effecten geven. Zo kun je je de volgende dag alsnog brak voelen. Een ander effect waar we niet zo snel aan denken, is het effect van alcohol op onze dromen.

Onrustig

Misschien val jij na een paar drankjes als een blok in slaap wanneer je naar bed gaat. Nou ja, je denkt dat je als een blok slaapt, maar eigenlijk zorgt de alcohol ervoor dat je minder diep en onrustiger slaapt. Dat zorgt er ook voor dat je je vaak erg moe voelt na een avondje borrelen. Maar wist jij dat alcohol je dromen zelfs kan beïnvloeden?

REM-slaap

Dit zit als volgt in elkaar. Er zijn drie soorten slaap: diepe slaap, REM-slaap en lichte slaap, zo legt Psychiater Alex Dimitriu uit aan Well+Good. De REM-slaap is het belangrijkst, omdat je spieren hierin volledig ontspannen en je alle informatie en emoties van die dag verwerkt. Alcohol vertraagt je REM-slaap juist, waardoor je ook minder lang in een diepe slaap bent.

Minder gecompliceerde dromen

Daarnaast is de REM-slaap ook de fase waarin je het meest droomt en alcohol kan hierdoor dus effect hebben op je dromen. Je droomt bijvoorbeeld minder dan normaal wanneer je alcohol op hebt, of je droomt zo licht dat je ze de volgende dag niet meer kunt herinneren. De dromen zijn dus minder sterk en gecompliceerd en houden vaak meer verband met wat er zich overdag heeft afgespeeld. En omdat je dromen ook zo licht zijn, is de kans groter dat je sneller wakker wordt van bijvoorbeeld een klein geluid.

Hersenen

Wanneer je de dag erna weer naar bed gaat, zal je lichaam proberen de REM-slaap in te halen. Hierdoor zullen je dromen juist weer heftiger en gecompliceerder worden. Hoe meer tijd je in de REM-slaap doorbrengt, hoe meer tijd je hersenen hebben om moeilijke verhaallijnen aan te maken in je dromen. Aha!

Bron: Well+Good, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock