5 Tips voor betere ogen

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een bril of lenzen nodig. Behoor jij tot deze lucky ones? Zo niet, dan is er helaas alsnog een grote kans dat je op latere leeftijd problemen krijgt. Gelukkig zijn er allerlei manieren om goed voor je ogen te zorgen én je zicht zelfs te verbeteren. Lees je mee?

Gezonde ogen

Sta jij weleens stil bij de gezondheid van je ogen? Waarschijnlijk vind je het heel normaal dat je kan lezen, mooie landschappen kan bewonderen, staren, stiekem naar iemand gluren… Toch zijn gezonde ogen niet zo vanzelfsprekend. Je ogen zijn kwetsbaar en verdienen aandacht en goede verzorging. Met deze 5 tips houd jij je ogen gezond!

1. Draag een zonnebril

Oh, wat genieten we van zonnige dagen! Maar als je je ogen regelmatig blootstelt aan felle zon, kan dit leiden tot ernstige problemen. Brandwonden op je hoornvlies of oogkanker wil je natuurlijk voorkomen. De oplossing is makkelijk: draag gewoon je favoriete zonnebril mét UV400 filter.

2. Eet genoeg worteltjes

Het is geen fabeltje dat wortels goed zijn voor je ogen. Dit komt door de grote hoeveelheid vitamine A. Deze vitamine is essentieel om je ogen gezond te houden en zit ook in volle zuivelproducten, boter en eigeel. Ook de antioxidanten in wortels houden je ogen gezond.

3. Doe yoga voor je ogen

Natúúrlijk wisten we al dat yoga hartstikke goed voor je is. En er zijn ook speciale oefeningen om je vermoeide ogen te ontspannen. Probeer dit bijvoorbeeld eens:

  • Beweeg je ogen zachtjes van links naar rechts. Herhaal drie keer.
  • Beweeg je ogen omhoog en langzaam omlaag. Herhaal drie keer.
  • Beweeg je ogen langzaam naar linksboven en dan langzaam omlaag naar rechts, drie keer. Begin daarna rechtsboven en ga naar linksonder. Herhaal dit ook drie keer.
  • Maak achtjes met je ogen.

4. Gebruik geen oude make-up

Wist je dat er een houdbaarheidsdatum zit op make-up? Die kun je vinden op de verpakking. Zoek naar het icoontje van een potje met daarin een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat je het product kunt gebruiken. Gebruik je make-up niet veel langer. Dan krijgen de bacteriën namelijk vrij spel, wat kan leiden tot ontstekingen en zelfs infecties.

5. Houd je lenzen schoon

Jahaaaa. Het is toch logisch om je lenzen goed schoon te maken? Toch zorgt slechte hygiëne bij contactlenzen bij veel mensen voor problemen. Was daarom altijd goed je handen. Maak ook je lenzenbakje regelmatig schoon en draag de lenzen niet langer dan de aanbevolen periode. Vergeet je je maandlenzen op tijd te vervangen? Dan zijn daglenzen misschien een betere optie.

Heb je gevoelige ogen? Dan is het aan te raden om voor kwalitatief goede lenzen te gaan. Acuvue Oasys lenzen zijn een aanrader als je last hebt van droge ogen.

Het uv-filter helpt je ogen beschermen tegen schadelijke zonnestralen en je ogen blijven de hele dag gehydrateerd. Het kost misschien iets meer, maar dat zijn je ogen sowieso waard.

Beeld: Almada Studio via Pexels