Forest bathing: wat het is en waarom je het wilt doen

Weet vast dat het niets te maken heeft met daadwerkelijk badderen.

Middle aged woman breathing fresh air in a forest

In de jaren '80 van de twintigste eeuw ontstond forest bathing in Japan. Hoewel de therapievorm dus al een tijdje meegaat, begint die nu pas echt aan populariteit te winnen. Wij leggen uit wat je kunt verwachten van het zogenoemde bosbadderen en waarom het goed voor je is.

Wat is forest bathing?

De naam doet misschien vermoeden dat je tijdens het forest bathing daadwerkelijk in het bos zult badderen, maar dat is niet het geval. Forest bathing, ook wel Shinrin-Yoku genoemd, is een Japanse natuurtherapievorm waarbij je de atmosfeer van het bos volledig omarmt terwijl je relaxte oefeningen uitvoert, om zo je (mentale) gezondheid te verbeteren. Het draait allemaal om volledig opgaan in de natuur.

In gesprek met Byrdie omschrijft Dr. Linnea Passaler, expert op het gebied van geestelijke gezondheid het als een "immersive zintuigelijke ervaring in de natuur, met name in bossen, waar je al je zintuigen inzet om de natuurlijke omgeving op te nemen." Waar je dan zoal op let? Op alle kleine en grote dingen. Je luistert aandachtig naar het ritselen van de bladeren, het gesuis van de wind tussen de bomen door, je ruikt de geur van het bos, je voelt de aarde om je heen (het forest bathing wordt ook wel op blote voeten gedaan) en je bent je erg bewust van het hier en nu.

Drie principes

Aan Byrdie vertelt gezondheidspsycholoog Sanam Hafeez meer over het bosbadderen. Ze stelt dat het forest bathing drie kernprincipes heeft: aandachtige aanwezigheid, gebrek aan doelen, en verbinding met de natuur.

"Bosbaden benadrukt volledig aanwezig zijn in de natuurlijke omgeving", legt ze het eerste punt uit. "Deelnemers worden aangemoedigd om al hun zintuigen te gebruiken om zich te richten op het zien, horen, ruiken en voelen van het bos."

Een van de redenen waarom het zo'n ontspannen therapievorm is, is omdat het bosbadderen geen gericht doel heeft. "Er zijn geen specifieke bestemmingen of taken te volbrengen. De nadruk ligt op het onderdompelen in de natuur in plaats van het bereiken van een bepaald resultaat. Bosbaden is bedoeld om een diepe en betekenisvolle verbinding met de natuur te bevorderen."

De voordelen

Je kunt je nu misschien wel voorstellen dat forest bathing behoorlijk ontspannen is, maar welke voordelen brengt dat met zich mee? Nou, dat zijn er best veel. "De rustgevende geluiden, frisse lucht en visuele rijkdom van het bos zijn gekoppeld aan een verlaagde bloeddruk, wat de cardiovasculaire gezondheid ondersteunt," legt Hafeez uit.

Met deze vorm van therapie beoefen je ook een vorm van mindfulness. Het bosbaden is ook bedoeld om even volledig tot rust te komen en om het leven te waarderen. Het is perfect om even pas op de plaats te nemen, want zonder rust is het vrijwel onmogelijk om aan forest bathing te doen. Tijdens forest bathing is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je trager loopt dan je normaal zou doen. Op deze manier komen ook je hersenen even helemaal tot rust.

Oefeningen

We zeiden net al dat forest bathing niet draait om het volbrengen van oefeningen, maar voor de beginnende forest bather kan het wel fijn zijn om bepaalde oefeningen uit te voeren om de rust te krijgen. Een bosbadgids kan je daarom wel bepaalde oefeningen geven. Bijvoorbeeld door je gedurende enkele minuten op een bepaald punt in het bos te focussen. Je hoeft zelf geen tijd bij te houden, dat doet de bosbadgids voor je. Ook kan het fijn zijn om bij goed weer op blote voeten door het bos te lopen of om yoga- en yin en yang-oefeningen uit te voeren.

Bron: Byrdie | Bron: Adobe Stock