Kun je sporten als je je ziek voelt? Experts geven het antwoord

Is het verstandig?

Pretty latin young woman going on a run at the gym

Als je fanatiek bent in de sportschool wil je je natuurlijk het liefst aan je eigen schema houden. Soms werkt je lichaam echter niet mee en voel je je niet lekker of ziekjes. Kun je dan nog steeds gaan sporten of is het beter om een workout over te slaan? Experts leggen het uit.

Verkoudheid

Heb je een verkoudheid en wat hoofdpijn? Dan kun je prima sporten. Experts houden namelijk een belangrijke vuistregel aan: zitten je symptomen boven je nek? Dan is het oké om te gaan sporten. Heb je symptomen onder je nek? Dan is het meestal niet verstandig om een flinke training in de sportschool te gaan doen.

"Over het algemeen is het waarschijnlijk veilig om te sporten als je alleen symptomen boven de nek hebt ... zoals verstopte neus, loopneus, niezen, keelpijn", legt nurse practitioner Eliza Gollub uit aan Huffpost. Je verkoudheid zal niet erger worden van het sporten. "Er zijn aanwijzingen dat matige lichaamsbeweging er niet voor zorgt dat een lichte verkoudheid langer duurt of dat de verkoudheidssymptomen ernstiger worden, wat in die gevallen geruststellend is", voegde ze eraan toe.

Sporten kan dus prima, maar ben je continu aan het hoesten of niezen? Dan is het goed om rekening te houden met je medemens. Het is namelijk niet heel prettig om in de gym te staan naast iemand die continu moet niezen. "Dit zijn besmettelijke virussen, dus om te voorkomen dat de ellende zich verspreidt, is het handig om niet naar de sportschool te gaan of naar groepsfitnesslessen als je je ziek voelt", benadrukte Gollub. Wel kun je thuis een workout via YouTube volgen of buiten gaan wandelen.

Koorts en griep

Heb je griep, koorts of ben je misselijk? Dan is sporten een no go. "Als je koorts hebt, is dat een teken dat je lichaam reageert op deze infectie en extra energie verbruikt om deze infectie te bestrijden... en dat is een scenario waarin ik je niet zou laten sporten", vertelt Dr. Calvin Hwang, een sportarts bij Stanford Health Care in Californië.

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je koorts kunt 'uitzweten', maar dat is een fabeltje volgens Gollub. "Het kan het risico op uitdroging verhogen. Je spieren zijn gewoon niet zo sterk als je koorts hebt, dus dat is een goede reden om je training uit te stellen", stelt Gollub.

Bij koorts of griep kun je ook last hebben van braken en diarree, waardoor je mogelijk al uitgedroogd bent. "Ik zou niet aanraden om in die scenario's te gaan sporten, want als je uitgedroogd bent door braken en de diarree, en je gaat dan ook nog sporten, dan raak je nog meer uitgedroogd. Je kunt flauwvallen, je kunt andere ernstige gevolgen voor je gezondheid krijgen," legde Hwang uit.

Benauwdheid

Tenslotte kun je ook beter thuisblijven als je last hebt van benauwdheid of ademhalingsproblemen. "Als je erg hoest, kan het moeilijk zijn om diep te ademen en dat zal waarschijnlijk erger zijn tijdens het sporten dan wanneer je rust."

Luister goed naar je lichaam. Het is echt niet erg als je een weekje wat minder sport dan normaal. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen zichzelf toestemming kunnen geven om te rusten als dat nodig is, ongeacht specifieke symptomen", zei Gollub. Geef je lichaam wat rust, eet en drink goed en dan kun je er al snel weer helemaal tegenaan!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Fit
  • Attractive hispanic woman running fast on the treadmill while listening to music at a fitness center