Veel mensen die beginnen aan een dieet, kiezen ervoor om dit samen met hun partner of een vriendin te doen. Het lijkt namelijk een stuk makkelijker én je kunt elkaar motiveren. Maar uit onderzoek blijkt dat samen diëten helemaal niet de beste optie is…
Onderzoek
Uit onderzoek van het medisch tijdschrift Cell blijkt dat ‘gezond’ eten voor iedereen verschillend is. Onderzoeken hebben een aantal testen, zoals lichaamsmetingen en bloedtesten, uitgevoerd bij meer dan 800 proefpersonen. De deelnemers kregen identieke maaltijden en om de vijf minuten werden hun glucosewaarden gecontroleerd. Daardoor konden de onderzoekers bepalen voor welke voedingsmiddelen een persoon meer vatbaar is voor het verhogen van hun bloedsuikerspiegel.
Reactie
En wat blijkt? Iedereen reageerde anders op bepaalde voeding en dat heeft te maken met onze darmbacteriën. Iedereen heeft miljarden unieke darmbacteriën bij zich, waardoor het alleen maar logisch is dat we allemaal verschillende reacties hebben op hetzelfde voedsel.
Dat betekent dat traditioneel ‘gezond’ eten, zoals tomaten, voor sommigen goed kunnen zijn, maar dat het ook een risico kan vormen voor anderen met bijvoorbeeld een hogere bloeddruk.
Niet samen
Als je van plan bent om een dieet te volgen, raden voedingsdeskundigen je aan om een eetdagboek bij te houden van wat je eet en hoe het je lichaam beïnvloedt, voordat je een plan opstelt. Maar ook: niet samen met iemand anders een dieet volgen. Tenminste, niet samen zomaar een dieet van internet halen en zonder vooronderzoek gaat doen. Want dat dieet kan voor de één goed uitpakken, maar voor de ander niet. Samen diëten met je eigen voedingsschema kan natuurlijk wel. Dan eet je beiden wat anders, maar kun je elkaar wel blijven motiveren!
Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock