Slechte weerstand? Eet dan meer van deze groenten

Rol jij van griep naar griep?

Sick young woman eating soup to cure flu at home, closeup

Al maanden gaan er virussen rond. Iedereen gaat van verkoudheid naar griep en weer terug. Blijf jij ook struggelen met je weerstand en ben je er nu klaar mee? Door deze groenten toe te voegen aan je maaltijden, geef jij je gezondheid een boost.

Vitamines

In de winter worden mensen sneller ziek. Veel mensen hebben namelijk een tekort aan bepaalde vitamines. Je kunt daarom baat hebben bij het verhogen van je vitamine-inname om je weerstand te verbeteren. De vitamines die een rol spelen bij de verhoging van de weerstand, zijn vitamine D, C en A. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheid en Voeding aan de VU, is er met name in de winter een tekort aan vitamine D omdat we weinig blootstelling krijgen aan de zon. Helaas kunnen we deze vitamine er niet ‘bij eten’, maar gelukkig geldt dit wel voor vitamine C en A. Deze vitamines zitten in veel verschillende groentes en dragen bij aan een verbeterde weerstand.

Groentes met vitamine C

Broccoli is een van die groentes die vol zit met vitamine C. Door broccoli toe te voegen aan je maaltijd verbeter je niet alleen je immuunsysteem, maar ook zitten er veel vezels en ijzer in. Een andere groentesoort die niet kan ontbreken deze wintermaanden is kool. Zet stampot maar op het menu, want rode kool, bloemkool en witte kool zitten allemaal vol met vitamine C. Bovendien zitten zowel rode paprika’s als tuinbonen ook volgepakt met vitamine C: genoeg keuze dus.

Groentes met vitamine A

Vitamine A beschermt het afweersysteem tegen ziekteverwekkers. Ook gaat het infecties zoals een verkoudheid tegen. Als je snel verkouden bent, kan het daarom helpen om meer vitamine A binnen te krijgen. Dit zit voornamelijk in de oranje groenten zoals wortels, pompoen en zoete aardappel. Groente is gezond, dat weten we allemaal. Daarom kan het eigenlijk nooit kwaad om meer groenten te eten. Maar vooral in de koude maanden, waar de griep en verkoudheid op de loer liggen, kun je er dus echt de vruchten van plukken.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock