Veel BN'ers hebben DAG ÉÉN al ontdekt en showden trots hun afgetrainde lijf op de socials. Ook Happy in Shape hoofdredacteur Hilde volgde het programma. "De work-outs gaan me prima af, de gerechten preppen is even wennen."
Ik denk dat ik net als de rest van Nederland niet om de foto’s van Isa Hoes, Lieke van Lexmond, Halina Reijn en Heleen van Royen kan. Superstrakke, fitte lijven van vrouwen boven de veertig. Dat wil ik als 45-jarige ook. Want al sport ik regelmatig en leef ik best gezond, ik merk dat er met de jaren stiekem best wat kilo’s bijgekomen zijn. Time for change. Ik ga de uitdaging aan: DAG ÉÉN. Of zoals ze zelf zeggen: op naar je beste fysiek ooit!
Wat is DAG ÉÉN?
DAG ÉÉN is een programma van 42 dagen, waarbij je volgens het sport- en voedingsplan van Patrick en Babette eet. Patrick en Babette, zelf 54 en 45 jaar, hebben het programma 3 jaar geleden zelf getest en ontwikkeld en leven er elke dag naar. En met resultaat. Als je de foto’s op hun website en Instagram bekijkt kun je het bijna niet geloven. Kan ik er ook zo uitzien? Iedereen die zich aanmeldt, krijgt een speciaal voedingsprogramma en sportprogramma dat via de DAG ÉÉN app te volgen is. Voor raad en mentale ondersteuning zijn ze bijna 24 uur per dag beschikbaar via speciale app-groepen.
DAG EEN
In de week voor mijn eerste intake bij DAG ÉÉN wordt me gevraagd verschillende apps te downloaden op mijn telefoon. Ik maak een profiel aan, vul mijn gegevens in en een paar dagen later sta ik in mijn sportkleren voor de deur van Patrick en Babette. Ik start tegelijk met een groepje andere deelnemers en aan de keukentafel worden we aan elkaar voorgesteld. Wat zijn je doelen? Hoe fit ben je nu? En wat zouden wel eens je valkuilen kunnen zijn? Iedereen deelt zijn verhaal. Mijn doel? Strakker en fitter worden, een beter eetpatroon ontwikkelen, minder snoepen en natuurlijk ook een paar kilo kwijt. ‘Gaat lukken!’ roept Patrick enthousiast. ‘We gaan van jou je beste versie maken!’ Ik kan niet wachten. Dan komt de eerste officiële meting. Ik kijk er niet naar uit. In je ondergoed op de foto, op de weegschaal staan en geconfronteerd worden met je gewicht en vetpercentage, daar wordt niemand blij van.
De routine
Ik ben sportief en leef best gezond. Ik drink niet, ik eet vegetarisch en ren zo’n twee tot drie keer per week. Maar met mijn drukke schema weet ik ook dat ik niet altijd even gezond eet. Ik vergeet vaak te eten als ik aan het werk ben en eet dan om twee uur snel een rijstwafel met kaas of een bak yoghurt met hagelslag. Daarbij weet ik ook dat ik met mijn 45 jaar wel iets harder moet werken om er fit uit te zien. Die paar rondjes Vondelpark per week gaan het verschil niet maken. Iedereen weet: na je veertigste neemt je spiermassa drastisch af. Er is dus werk aan de winkel.
De rest van die eerste dag krijgen we heel veel uitleg en in het kort komt het hierop neer: ik ga elke dag ongeveer een uur sporten. Ik moet daarnaast de 10.000 stappen aantikken. Ik eet tussen twaalf uur ’s middags en acht uur ’s avonds. En ik kook volgens op mij afgestemde recepten. Recepten waarbij ik precies de juiste hoeveelheden koolhydraten, proteïne en vetten binnenkrijg.
Maatwerk
Na de uitleg duiken we gezamenlijk de sportschool in. Bijna letterlijk, want de gym van DAG ÉÉN is gehuisvest in een oud zwembad. Terwijl wij zwoegen langs een parcours van oefeningen, rekent Babette precies uit wat we mogen eten de komende periode. Voor iedereen wordt een individueel menu samengesteld, dat perfect aansluit op jouw behoeften. We krijgen die eerste dag ook een voorproefje van wat ons qua eten te wachten staat. Om 12 uur ontbijten we met overnight oats met rozijnen en bosbessen. Na de workout een proteïneshake en ook ons avondeten is al voor ons klaargemaakt. Met een hoofd vol info en vooral veel zin en goede moed, rijd ik die avond weer naar huis.
Week 1
En dan is het zondag ineens zover. De eerste dag dat ik het alleen moet doen. Ik open de app, ga op de weegschaal staan, sync hem met mijn telefoon en boem... de eerste gegevens worden opgeslagen. En nee, er is natuurlijk nog nauwelijks verschil. Vervolgens start ik de eerste work-out: elke dag wordt een andere spiergroep getraind en op zondag is dat het bovenlichaam. Ik ben speciaal voor dit programma lid geworden van de sportschool om de hoek. En ook al showt de app de oefeningen duidelijk door middel van een animatie, het is toch prettig dat ik hier altijd om hulp kan vragen. Snel naar huis voor de proteïneshake en vervolgens maak ik een boodschappenlijst met alle ingrediënten die ik nodig heb voor mijn gerechten de komende week. Na een paar dagen merk ik het volgende: de work-outs gaan me prima af. Ik start mijn dag vroeg in de sportschool of volg het alternatieve sportprogramma voor thuis. Hiervoor heb ik tijdelijk een Technogym Bench in huis. Een sportbank, gevuld met gewichten en elastieken. Superhandig. Na de work-out breng ik mijn dochter naar school, doe de boodschappen die ik nog nodig heb voor die dag, maak een proteïneshake en begin mijn werkdag. Maar het koken, vooral de vele verschillende recepten, valt me zwaar die eerste week. Ik heb ingrediënten nodig waar ik nooit mee kook en alles duurt iets langer en is iets ingewikkelder dan ik gewend ben. Normaal bestaat mijn lunch uit een rijstwafel met een plak kaas of een bak kwark met huisgemaakte granola. Nu moet ik gerechten preppen, veel groenten snijden en heel veel verschillende pannen gebruiken. Even wennen. Wat ik wel meteen merk: ik heb helemaal geen trek tussendoor, de maaltijden vullen.
Week 2
Ik zie verschil! Ik zag het al op de weegschaal, maar als ik op een ochtend voor de spiegel sta zie ik ineens dat ik er
nu al fitter en strakker uitzie. Ontzettend motiverend. Ik wissel deze week de sportschool 50/50 af met de homegym en merk dat het een niet minder zwaar is dan het ander. Op zaterdag mag je zelf je work-out kiezen en kan ik heerlijk mijn vertrouwde rondjes in het park rennen. Ook het koken gaat deze week al iets makkelijker. Ik heb de meeste basisingrediënten inmiddels in huis, heb een goede ei-vervanger gevonden bij de Ekoplaza en heb al een aantal favoriete recepten. Allereerst is dat de bananenpannenkoek, waarbij ik het ei vervang voor vegan eiwitpoeder van de natuurwinkel. En een andere favoriet: de gebakken appeltjes met Griekse yoghurt. Een beetje kaneel erbij en het smaakt gewoon naar appeltaart.
Week 3
Patrick en Babette zijn dagelijks met ons in contact via de app-groep waar ik inzit, samen met de groep waarmee ik ben gestart. Prettig, want zo kun je elkaar ook vragen stellen en iemand oppeppen die het nodig heeft. Leuk ook om te lezen dat iedereen vooruitgaat. Elke week krijgen we allemaal een analyse: wat gaat goed, wat kan beter. En ik merk dat alles makkelijker gaat. Niet alleen de recepten en ingrediënten, maar ook de oefeningen leer ik steeds beter kennen. Dat scheelt tijd, want ik hoef nu niet elke keer te kijken op het filmpje wat ik precies moet doen.
Het is wel een ontzettend drukke week met werk en werkafspraken en ook al lukt het sporten prima omdat ik dat direct om zeven uur ’s ochtends doe, ik kom af en toe in de knoop met mijn maaltijden. Soms ontbijt ik pas om drie uur en moet ik direct erna mijn lunch klaarmaken en vrij snel door met het diner. Gelukkig start elke dag met een proteïneshake na het sporten en heb ik geen enkel moment last van lekkere trek.
Week 4
Oeff, voor het eerst heb ik het zwaar. Het is Sinterklaas en laat dit feest nou net het lekkerste snoepgoed met zich meebrengen. Ik ben dol op pepernoten, kikkers en muizen, chocoladeletters en vooral die schuimpjes. Normaal gesproken kan ik daar zo een zak van leeg eten. We hosten dit jaar het sinterklaasfeest voor de familie, dus ik kook voor iedereen - pizza voor de kids en erwtensoep voor de volwassenen met, ook al zo’n favoriet van me, paddenstoelenbroodjes van Simon Meijssen. Ik koop al het snoepgoed en zet alles klaar in bakjes. En ik had het niet verwacht van mezelf, maar ik heb geen enkele pepernoot gegeten. Ik heb er niet eens aan gelikt! Daar ben ik best wel trots op. Maar ik weet ook... een keer de fout ingaan en je gaat heel makkelijk weer die grens over. Bovendien heb je je dan de dagen ervoor voor niets uit de naad gewerkt. Volhouden dus. Ik heb overigens inmiddels een step-apparaat aangeschaft. Avondwandelingen lukken niet altijd en op dit stepapparaat kom je ook aan je stappen en kun je ondertussen prima kletsen, tv kijken of lezen. Win-win!
Week 5
O mijn god, we zijn er bijna! Nog maar twee weken en de 42 dagen zitten erop. Mijn gewicht schommelt, maar dat is volgens Patrick en Babette heel normaal. En met schommelen bedoel ik dat het de ene dag 200 gram minder is en de dag erna weer 100 gram meer. Je moet natuurlijk naar het weekgemiddelde kijken. En zolang je vetpercentage vermindert en je spiermassa stijgt, ben je goed bezig. Elke week ontvangen we een weekoverzicht en daarop is goed te zien dat de vetlijn omlaag gaat en de spierlijn omhoog. Precies wat we nodig hebben. Ik krijg deze week voor het eerst complimenten van mijn omgeving. Die beginnen te zien dat ik er gezonder, strakker en slanker uitzie.
In deze een-na-laatste week is ook mijn tussentijdse meting en wordt opnieuw mijn gewicht- en vetpercentage gecheckt. Aan de hand daarvan past Babette mijn plan aan. Ik ben benieuwd. Het resultaat? Dat is positief! Mijn vetpercentage is overal afgenomen en ook mijn buikomtrek is al aanzienlijk minder. Een boost die ik even nodig had.
Week 6
Ik ben verbaasd hoe snel de tijd gaat. Dit is al de laatste week. Ik heb een heel druk weekend en het lukt me voor het eerst niet om binnen de acht uur te eten. Ik sport meestal in de ochtend, waarna ik direct mijn proteïneshake neem. Ontbijt is meestal rond half één. Maar dit weekend ben ik zo druk en loopt alles zo anders dat ik pas om vier uur kan ontbijten en eigenlijk direct door kan met lunch en diner. De stressvolle decemberweken helpen ook niet. Ik zie het meteen terug op de weegschaal. Weinig slaap en stress zijn funest. En oké, het is niet meer dan een halve kilo verschil, maar ik baal toch. Hopelijk gaat het de rest van deze laatste week beter. Wel begin ik al plannen te maken voor de weken na dit programma. Grappig trouwens: Patrick waarschuwde ons aan het begin van DAG ÉÉN dat er altijd mensen zullen zijn die kritiek hebben. Mensen die je saai vinden dat je niet gezellig mee-eet of toch aan blijven dringen om dat stuk taart te nemen. En ja hoor... als ik etentjes inplan met vrienden krijg ik steevast de vraag: ‘Je gaat toch wel gezellig een wijntje doen?’ Of: ‘Je neemt toch wel ook een dessert?’ Ook het commentaar op het programma op social media is niet normaal: mensen die mij vertellen dat het een crashdieet is. Mensen die zeggen dat het slecht is om zoveel te sporten. En mensen die DAG ÉÉN over één kam scheren met akelige afvalpraktijken. Ze hebben zich duidelijk er niet in verdiept. Ik trek me er niets van aan. Mijn doel komt steeds dichterbij en ik voel me sterker en gezonder dan ooit.
Terugkomdag
Ik ben best een beetje zenuwachtig voor mijn terugkomdag. Vandaag word ik gemeten en kom ik er precies achter wat er allemaal exact is veranderd. Ik weeg me natuurlijk elke ochtend thuis, dus het verloren aantal kilo’s weet ik. Maar de rest is een enorme verrassing: mijn vetpercentage, mijn BMI, mijn spierpercentage en mijn buikomtrek. Het is opnieuw ongemakkelijk om in ondergoed voor iemand te staan, zeker voor de nafoto, maar als ik de nieuwe getallen zie ben ik SUPERTROTS! Ik heb 42 dagen keihard gewerkt, elke dag gesport, gezond gegeten, avondwandelingen gemaakt, extra stappen gezet op mijn nieuwe step-apparaat en ben er sterker en gezonder uitgekomen. 7 kilo lichter, een vetpercentage dat 5,5% lager ligt dan bij de start en daarbij ben ik 10 centimeter van mijn buikheupomtrek kwijt! Dat staat gelijk aan 2,5 maat! En daar ben ik heel erg blij mee. Alles is strakker, sterker en ik voel me overall veel fitter.
Vervolg
Inmiddels ben ik alweer een paar weken verder met vervolgprogramma DAG TWEE en tegen iedereen die nog net een tandje strakker en fitter wil worden, zeg ik: doen!
Je leest binnenkort hoe dit tweede deel van het traject me vergaat en of ik wel helemaal trouw ben gebleven tijdens de feestdagen.
Beeld: Adobe Stock, Privé