Het is belangrijk om jezelf in een relatie niet te verliezen. En daarom is het soms goed om even te checken of je niet te afhankelijk bent van je partner.
Jezelf wegcijferen
Hoe oud je ook bent, het kan je altijd overkomen dat je jezelf steeds meer wegcijfert in je relatie. Je denkt alleen nog maar vanuit ‘wij’, er is geen ‘ik’ met eigen plannen en gevoelens meer. Wat zijn nou duidelijke signalen dat dat in jouw relatie aan de hand is? En wat kun je ertegen doen, zodat je je onafhankelijkheid terugkrijgt? Wij zetten drie signalen voor je op een rij.
1. Je hebt snel een schuldgevoel
Als je een keer een moment voor jezelf neemt, voel je je meteen schuldig richting je partner. Dat is geen goed teken, want het kan ervoor zorgen dat je je opgesloten voelt. Je hebt het gevoel altijd alle ervaringen met je partner te moeten delen. Daardoor beperk je jezelf in het doen van dingen die je alleen wilt doen. Hoe je dit oplost? Met een goed gesprek. Door met je partner om de tafel te gaan en te vertellen over je schuldgevoelens, maak je duidelijk dat je ook af en toe tijd voor jezelf nodig hebt. Het bewustzijn rondom dat probleem zal ongetwijfeld voor meer ademruimte zorgen.
2. Je voelt je angstig of alleen als je partner er niet is
Je partner missen is natuurlijk niet iets slechts, want het betekent dat je om diegene geeft. Wanneer je je altijd alleen of zelfs paniekerig voelt als hij of zij er niet is, duidt dat echter wel op een probleem. In een relatie moet je ook af en toe van elkaar gescheiden zijn, anders ontstaat er een ongezonde mate van afhankelijkheid. Je kunt hier twee dingen aan doen: met een psycholoog in gesprek gaan of ervoor zorgen dat je veel alleen bent. Een psycholoog kan je helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken. Door ervoor te zorgen dat je zelf vaker alleen bent, draag je daaraan bij. Je leert dan hoe fijn het is om het ook zonder je partner leuk te hebben.
3. Je maakt amper plannen voor jezelf en zegt ze vaak meteen af
Afhankelijkheid van je partner uit zich niet alleen in een schuldgevoel en een gebrek aan alone time, maar ook in een gebrek aan eigen afspraken. Maak je slechts heel af en toe eigen plannen en zeg je ze meteen af als je partner bezwaar maakt? Dat duidt op te veel afhankelijkheid. Het is, juist als je een relatie hebt, belangrijk om je eigen sociale contacten niet te laten verwateren. Je partner hoort niet de enige belangrijke persoon in je leven te zijn. Plan dus wat vaker momenten in met je familieleden en vrienden en neem je partner niet overal mee naartoe. Je zult zien hoezeer je tijd met je andere geliefden waardeert en hoe onafhankelijk je je dan voelt.
Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock