3 Stappen om motivatie te vinden voor je workout

Want soms heb je er gewoon écht geen zin in.

Natuurlijk willen wel allemaal het liefst in shape blijven, maar soms is de motivatie om te gaan sporten ver te zoeken. En zelfs als we die motivatie eenmaal vinden, is het nog lastig om de consistentie ook te behouden. Gelukkig zijn hier drie handige stappen die je volgens experts helpen om gemotiveerd te raken voor je volgende workout!

1. Ga op zoek naar je drijfveer

Ergens in ons achterhoofd kennen we natuurlijk wel de voordelen van fit zijn, maar ben je je hier ook écht bewust van? De keuzes die je nu maakt, hebben natuurlijk grote invloed op hoe je lifestyle er over 5, 10 of 20 jaar uit ziet. Bewegingsexpert Sharon Gam benadrukt: "Het draait er allemaal om dat je je grote drijfveer vindt: waarom wil je op de lange termijn gezonder en fitter worden?"

Naast kijken naar de toekomst, is het ook goed om jezelf te herinneren aan de voordelen die beweging nú al heeft. Regelmatig sporten heeft natuurlijk een heleboel gezondheidsvoordelen, zoals je gewicht op peil houden, lage bloeddruk, minder stress, betere cardiovasculaire gezondheid, en een beter humeur. En dat willen we natuurlijk het liefste allemaal!

2. Stel SMART doelen

"Als je je langetermijndoelen voor ogen hebt, is het tijd om te werken aan je fitnessdoelen op korte termijn", zegt Gam. "Dit betekent helder maken wat je precies wilt bereiken, en hoe lang je daarover wilt doen." Dit kan natuurlijk van alles zijn, zoals een streefgewicht halen of een bepaalde afstand rennen.

Wat je doel ook is, belangrijk is het om deze SMART op te stellen. Wat dat precies inhoudt? SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Door deze dingen voor ogen te houden, zorg je ervoor dat je doelen échte doelen worden. Zeg bijvoorbeeld niet tegen jezelf 'Ik ga vaker hardlopen', maar stel duidelijk op hoe vaak je dit wilt doen en hoeveel kilometer je in een bepaalde tijd wilt lopen. Pas wel op dat je niet het onmogelijke van jezelf vraagt, maar wees eerlijk over wat je van jezelf kunt verwachten.

3. Vind een workout die bij je past

En dan de laatste, maar misschien wel belangrijkste tip: vind een workout waar je blij van wordt! "Mensen die consistent sporten, hebben vaak ook een type workout gevonden die ze écht leuk vinden", zegt Gam. Het kost je ontzettend veel mentale energie om jezelf te forceren om iets te doen wat je vreselijk vindt, en de kans is groot dat je snel zult opgeven. Maar voor iets dat je leuk vindt om te doen, hoef je maar weinig discipline of motivatie op te brengen. Hartstikke logischtoch?

Bron: Shape | Beeld: Adobe Stock