Gezond koken begint met een goede pannenset zonder schadelijke stoffen

Heb je thuis pannen met een antiaanbaklaag? Besef dan dat veel van deze pannen giftige stoffen kunnen bevatten. De speciale laag die fabrikanten in dergelijke pannen aanbrengen, bevat soms stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Tijdens het bereiden van de maaltijden komen die stoffen vrij in de lucht doordat de pan heet wordt. Weliswaar gaat het om geringe hoeveelheden, maar doordat je zelf voortdurend bij de pannen in de buurt staat, adem je die stoffen wel steeds in.

Terug naar de basis

De antiaanbaklaag is een uitvinding die veel mensen weten te waarderen, omdat het ervoor zorgt dat je voedsel niet aan de pak blijft kleven tijdens het bereidingsproces. In vroeger tijden hadden we dergelijke moderne snufjes niet, maar werd er wel volop gebakken en gebraden zonder dat dit al te veel problemen opleveren. Waarom zou je niet teruggaan naar de basis en de materialen gebruiken die al decennialang vertrouwd zijn? Met een gietijzeren pan heb je een puur, authentiek product in handen, dat bestaat uit een legering van ijzer en koolstof. Zoals het woord gietijzer al zegt, gaat het om een product dat gegoten wordt in een mal. Dit zorgt ervoor dat de pannen bijzonder sterk en duurzaam zijn. Bij goed gebruik kun je er tientallen jaren mee doen.

Voor elke warmtebron geschikt

Los van het feit dat je een puur product in handen hebt, zonder schadelijke toevoegingen, is een gietijzeren pan ook populair omdat hij geschikt is voor elke warmtebron. Je kunt er dus zowel op gas als op inductie mee koken, maar je kunt zo’n pan ook heel goed gebruiken om in de oven te zetten of om buiten op een kampvuur je maaltje mee te koken. Er zijn wel duidelijk verschillen in het gebruik van een gietijzeren pan ten opzichte van andere pannen. Het duurt bijvoorbeeld wat langer voordat deze pannen warm worden. Daar staat tegenover dat ze vervolgens beter in staat zijn om die warmte vast te houden en door te geleiden naar het voedsel.

Een gietijzeren pan inbranden

Wanneer je een gietijzeren pan gebruikt die niet is geëmailleerd, zul je die eerst moeten beschermen door de pan voor gebruik in te branden. Je doet dit door in de schone pan wat lijnzaadolie te druppelen, goed uit te wrijven met een doekje en vervolgens de pan enige tijd te verhitten in de oven.

Beeld: Pexels