Experts leggen uit: zo zou je je zonnebrand moeten aanbrengen

Er is blijkbaar een bepaalde methode voor.

Smiling mixed race woman on beach holiday using sunscreen cream

Dat het smeren van zonnebrandcrème belangrijk is om huidkanker te voorkomen, wist je waarschijnlijk al. Je moet je hele lichaam natuurlijk goed insmeren, maar blijkbaar zou je ook met een specifiek lichaamsdeel moeten beginnen. Welk lichaamsdeel dat is en waarom? Dat leggen we je haarfijn uit.

Van boven naar onder

Sommige mensen smeren maar wat in de rondte met zonnebrand. Dat is beter dan helemaal niet smeren, maar wil je het goed doen, dan kun je je beter op een bepaalde manier insmeren. Deskundigen raden aan om altijd eerst je gezicht in te smeren. "Ik raad aan om bij het gezicht te beginnen en dan je lichaam af te werken tot aan je voeten, zodat je geen bacteriën van je lichaam op je gezicht krijgt", legt dermatoloog Dr. Corey Hartman uit aan Huffpost.

Dermatoloog Dr. Teresa Song is het eens met haar collega. Van boven naar onder smeren is de beste aanpak. "Over het algemeen zijn huidverzorgingsproducten voor het lichaam meer occlusief, wat betekent dat ze zware, vette ingrediënten kunnen bevatten die een fysieke barrière vormen voor de huid," zei ze. Je kunt voor je gezicht dus het beste een zonnebrand gebruiken die daar speciaal voor gemaakt is. "Die zwaardere lichaamsverzorging moet worden gescheiden van producten die bedoeld zijn voor gezicht en hals, omdat ze mogelijk puistjes op het gezicht kunnen veroorzaken."

Juiste manier

Hoe smeer je je gezicht dan het beste in? "Eén manier om je zonnebrandcrème aan te brengen is door je te richten op de cosmetische onderafdelingen van het gezicht," zegt dermatoloog Dr. DiAnne Davis. "Als je deze methode volgt, krijgt het voorhoofd één dot of bolletje zonnebrandcrème. Elke wang krijgt er nog een, dan de kin, rond de mond, de neus en tot slot rond de ogen."

En moet je zonnebrand voor of na je make-up aanbrengen? "We raden altijd aan om producten in lagen aan te brengen, van de dunste naar de dikste laag," zegt dermatoloog Dr. Claire Wolinsky. "Als je een chemische zonnebrandcrème gebruikt, moet deze zo dicht mogelijk op de huid worden aangebracht en bij voorkeur als eerste, vóór moisturizer en make-up. Als je een dun serum gebruikt, zoals vitamine C, dan moet het serum als eerste worden aangebracht. Maar als je een minerale zonnebrandcrème gebruikt, moet die als laatste worden aangebracht, zodat hij het dichtst bij de zon zit." Het is het beste om de zonnebrand even 10 minuten te laten intrekken voordat je je make-up aanbrengt.

Grootste fout

Experts benadrukken ook dat je beter teveel dan te weinig kunt smeren. Vaak doen mensen toch te zuinig met smeren. "Je hebt een volle ons zonnebrandcrème nodig om je lichaam te bedekken, wat neerkomt op een borrelglas of een hoeveelheid ter grootte van een golfbal," zei Hartman.

Als je een sprayfles hebt ga je al snel de fout in. "Spray meerdere keren over elk lichaamsdeel, meestal twee tot drie keer per arm en drie tot vier keer per been," zei Hartman. "Houd het mondstuk van de zonnebrandcrème ongeveer 3 tot 4 centimeter van je huid. Stop tussen de spraybeurten en wrijf de zonnebrandcrème volledig in de huid. Als je deze stap overslaat, beschermt de spray alleen waar hij de huid raakt."

Zorg er vervolgens voor dat je de crème dekkend uitsmeert. "Veel mensen beseffen hoe belangrijk het is om zonnebrandcrème op het gezicht aan te brengen, maar andere gebieden zoals de oren, nek en achterkant van de handen ontvangen ook een aanzienlijke hoeveelheid UV-straling en zijn veel voorkomende plaatsen voor huidkanker," zegt dermatoloog en Mohs chirurg Dr. Carolyn Stull. "Het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème op deze gebieden is belangrijk om het risico op UV-schade te verminderen."

Wanneer smeren?

Tot slot is het goed om te weten wanneer je je zonnebrand het beste kunt aanbrengen. "Breng 15 tot 30 minuten voordat je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan. Je huid heeft ongeveer 15 minuten nodig om de zonnebrandcrème op te nemen en je te beschermen."

En blijf het opnieuw aanbrengen zolang je in de zon bent. "Als je langer dan twee uur buiten bent, moet je je opnieuw insmeren met zonnebrandcrème," zegt Hartman. "Je moet je ook onmiddellijk opnieuw insmeren nadat je hebt gezwommen of gezweet. Er zijn geweldige producten verkrijgbaar die het opnieuw aanbrengen gemakkelijk maken, dus zoek er een uit die je prettig vindt en blijf erbij." Duidelijk!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock