Zo vaak zou je je sieraden moeten schoonmaken

Je sieraden worden sneller vies dan je denkt.

De een doet zijn sieraden iedere avond netjes af, terwijl de ander gewoon met sieraden om het bed in duikt. Behoor jij tot laatstgenoemde groep? Dan is het goed om af en toe je sieraden af te doen en ze eens schoon te maken. Ze worden namelijk veel sneller vies dan je denkt.

Dagelijkse activiteiten

Je sieraden worden – net zoals je kleding – ook vies. Misschien zie je het er niet zo snel aan af, maar er hoopt zich wel degelijk vuil op. Onderstaande dagelijkse activiteiten kunnen hier de boosdoener van zijn.

Douchen

Douchen kan voor de meeste sieraden van goede kwaliteit prima, maar bij 'goedkope' sieraden ga je toch al snel de fout in als je deze om laat onder de douche. Het water kan aanslag veroorzaken en de kleur doen vervagen.\

Lotions en parfums

Daarnaast kunnen lotions en parfums je sieraden ook kwetsbaarder maken. Volgens Jennifer Gandia, mede-eigenaar van Greenwich St. Jewelers, moet je juwelen bij het aankleden “als laatste aan en als eerste uit” zijn, omdat geparfumeerde lotions en parfums alcoholen kunnen bevatten die aanslag veroorzaken. Doe je sieraden dus altijd om nadat je parfum (bijvoorbeeld een van Parfumdreams) hebt opgespoten.

Zwemmen

Ook zwemmen kan je sieraden beschadigen. Chloor is namelijk erg slecht voor juwelen. Zelfs als een sieraad van goud of platina is gemaakt, kan chloor de juwelen aantasten. Ga je toch zwemmen met je sieraden om, spoel ze daarna meteen af met schoon water.

Slaap

Hou je je sieraden 's nachts om? Dat kan soms ook voor beschadigingen zorgen. Je lichaamszweet kan zich aan je sieraden gaan hechten, waardoor ze dof worden. Daarnaast kan draaien en woelen ervoor zorgen dat steentjes blijven haken en losraken. “Velletjes kunnen de tandjes los trekken van de stenen die ze vasthouden. Het is het beste om ze 's nachts af te doen en ze op een veilige plek op te bergen", legt Karina Brez, juwelier uit.

Sporten

Van sporten ga je zweten. Zweet kan zowel je juwelen als je huid aantasten. Volgens Brez “is zweet zuur van aard en kan het een reactie veroorzaken op metaal - zoals kleurverandering en aanslag.” Ze legt uit dat je deze effecten vooral ziet bij mode- of sterlingzilveren sieraden. Je hebt minder kans op problemen met “hoogwaardige materialen, zoals massief 18K goud, die een hogere concentratie puur goud hebben en minder snel een chemische reactie met zweet zullen veroorzaken."

Hoe houd je je sieraden dan schoon?

Brez raadt aan om je sieraden 's nachts op te bergen in een zacht fluwelen of leren dienblad/doosje. Ze raadt glas af, vooral als je een edelsteen hebt, want “afhankelijk van de steen kan glas krassen veroorzaken of andersom”.

Ook moet je ze regelmatig schoonmaken. Het liefst iedere maand een keer, maar ook dagelijks kan geen kwaad. "De beste manier om te weten wanneer je sieraden gereinigd moeten worden, is door er goed naar te kijken."

Leg ze 5-10 minuten in warm water met schoonmaakmiddel en laat even weken tot het vuil los komt. Doe dit wel één voor één, zodat de sieraden elkaar niet krassen. Schrob voorzichtig met een zachte tandenborstel om het vuil te verwijderen en spoel daarna af met schoon water. Mocht je het toch te spannend vinden, kun je je sieraden ook altijd naar een professional brengen. Better safe than sorry!

Bron: Huffpost | Beeld: Pexels