Elke dag dezelfde work-out: kan het kwaad?

Soms vind je nu eenmaal een routine waar je gek op bent. 

Elke dag dezelfde work-out: kan het kwaad?

Soms vind je een sportroutine waar je helemaal verslaafd aan raakt. Jezelf helemaal in het zweet werken tijdens je favoriete HIIT-lesje of je spieren laten trillen tijdens een pilatesroutine: die high van een goede work-outsessie kennen we allemaal. Soms is het al lastig genoeg om motivatie te vinden, dus wanneer we een routine hebben gevonden die we fijn vinden, houden we daar graag aan vast. Maar is het eigenlijk erg om dezelfde work-out elke dag te herhalen?

Routines

Laten we eerlijk zijn, een work-out vinden waarvan ons hart sneller gaat kloppen – en dan niet alleen vanwege de beweging – is echt een cadeautje. Plezier is een van de belangrijkste drijfveren om te gaan sporten, bleek al eens uit onderzoek. Maar hoewel drie keer per week dezelfde work-out altijd beter is dan helemaal niet sporten, raadt personal trainer en fitnessvoedingsspecialist Rachel Trotta aan om je trainingen verstandig in te plannen. In een interview met Popsugar legt ze uit waarom de nodige variatie belangrijk is.

Variatie

Hoewel herhaling, met name voor krachttraining, essentieel is om resultaat te boeken, is rust minstens zo belangrijk. Wanneer je elke dag dezelfde routine herhaalt, krijgt je lichaam waarschijnlijk niet genoeg tijd om te herstellen. Door op verschillende dagen verschillende spiergroepen te trainen, krijgen je spieren de tijd om te herstellen, wat uiteindelijk zal zorgen voor betere resultaten.

Maar ook wanneer je aan yoga of pilates doet, is het verstandig om je routine af te wisselen voor de balans in je lichaam. Wanneer je elke dag tijdens het sporten dezelfde spieren op dezelfde manier belast, kan het zelfs een tegenovergesteld effect hebben, stelt Trotta. Blessures zullen sneller de kop opsteken, je prestaties kunnen eronder lijden en er kan een disbalans in je lichaam ontstaan.

Dit geldt vooral voor hardlopen, legt Trotta uit. "Hardlopen is een unieke vorm van cardio vanwege de kracht en impact die ermee gepaard gaat. Je spieren moeten veel kracht absorberen en vertalen, vooral bij hogere snelheden", aldus Trotta. Fanatieke hardlopers doen er dus goed aan voldoende te rusten en afwisseling in hun training aan te brengen.

Het gevreesde plateau

Na verloop van tijd zal je lichaam gewend raken aan de work-out, waardoor je geen resultaat meer boekt. Wanneer je op dit gevreesde plateau komt, zul je ook motivatie en plezier verliezen. Door voldoende afwisseling toe te passen in je training, blijf je jezelf uitdagen en progressie zien.

In sommige gevallen kan het constant herhalen van dezelfde routine een soort dwangmatigheid worden, waarschuwt Trotta. Zeker wanneer niet de gewenste resultaten worden geboekt, maar men overtuigd is dat de work-out effectief is vanwege bijvoorbeeld social media, bestaat er het risico dat men doordraaft. Het negeren van blessures, vermoeidheid of andere signalen van je lichaam ligt op de loer wanneer je elke dag dezelfde work-out doet en op een plateau bent geraakt.

De ideale routine

Om er zeker van te zijn dat je je lichaam niet overbelast, is het verstandig om in elk geval twee dagen rust in te bouwen tussen het trainen van een specifieke spiergroep. Op die dagen kun je andere spiergroepen trainen of rust nemen. Variatie hoort thuis in alle soorten training. Ook wanneer je focus ligt op één bepaalde sport, kun je heel goed variatie aanbrengen, stelt Trotta. Als je aan hardlopen doet, kun je bijvoorbeeld intervaltraining afwisselen met explosieve sessies. In het geval van krachttraining kun je afwisselen met machines, losse gewichten of lichaamsgewicht. Het trainen van je spieren vanuit verschillende hoeken en met verschillende intensiteiten kan helpen bij het voorkomen van blessures. Op die manier kun je je geliefde sport meerdere keren per week uitoefenen zonder het risico dat je lichaam het niet aankan.

Fit
  • Popsugar
  • Adobe Stock