Het bijzondere effect van paarden op stress

Stress kan een zware last zijn, maar wist je dat paarden verrassend effectief kunnen zijn om het te verminderen? De kalmerende aanwezigheid van deze majestueuze dieren heeft bewezen positieve effecten op ons welzijn.

paarden

Band tussen dier en mens

Als diereigenaar heb je vaak een innige band met je huisdier, of het nu een kat, hond of een ander dier is. Zo’n band staat vaak symbool voor respect en vertrouwen. Als jij ook een huisdier hebt waar je gek op bent, herken je dit vast wel. Voor sommige mensen is hun huisdier zelfs als een kind voor hen!

Paarden

De band tussen mens en paard blijkt echter bijzonder uniek te zijn, vooral vanwege het positieve effect dat paarden hebben op ons mentale welzijn. Onderzoek toont aan dat het omgaan met paarden stress en angst kan verminderen en ons kan helpen ontspannen. Paarden worden dan ook steeds vaker therapeutisch ingezet, bijvoorbeeld bij de behandeling van trauma’s.

Spiegelen

De reden waarom omgang met paarden kan helpen bij mentale klachten, is dat paarden onze emoties feilloos aanvoelen en ons gedrag en emoties spiegelen. Als jij onzeker of afstandelijk bent, zal het paard zich ook zo gedragen. Zelfs als je probeert je gevoelens te vermijden, zal het paard ook afstand van je nemen. Op deze manier helpen deze dieren je om dichter bij je eigen kern te komen. Hoewel dat confronterend kan zijn, oordelen paarden niet over je. Ze functioneren enkel en alleen als spiegel voor jezelf. Bijzonder, toch?

Contact met het paard

Paarden zijn grote, majestueuze wezens. Omgaan met zo'n imposant dier kan je een gevoel van kalmte en stabiliteit bieden. Ook het aanraken en verzorgen van een paard heeft een stressverminderend effect, omdat het de afgifte van oxytocine stimuleert. Dit hormoon versterkt je gevoel van welzijn en vermindert stress. Door voor een paard te zorgen, zoals het borstelen en voeren, gecombineerd met de emotionele verbinding die ontstaat bij de verzorging van een paard, ontwikkel je een vertrouwensband. Dit kan emotionele steun en een gevoel van verbondenheid bieden.

Health
  • Bedrock, Happinez
  • Adobe Stock