Behandeling tegen spataderen: wat is er mogelijk?

Heb je enorm veel last van spataderen en wil je er alles aan doen om nieuwe te voorkomen? Of zitten spataderen in je familie en wil je voorkomen dat je hier überhaupt last van zult krijgen? Dan is het goed om te weten dat er wel degelijk enkele manieren zijn waarop je de kans op spataderen kunt verkleinen. Daarnaast zijn er ook enkele behandelopties. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.  

spataderen

Spataderen verwijderen 

Spataderen kunnen veel klachten opleveren. Zo kan het zorgen voor een constant vermoeid gevoel in de benen, jeuk opleveren of gewoon gespannen voelen. In ernstige gevallen kunnen de aderen zelfs ontstoken raken. Niet alle spataderen leveren klachten op. Toch willen de meeste mensen ze liever wel zien verdwijnen. Wantspataderen verwijderen is zeker niet alleen bedoeld vanuit medische redenen, maar ook omdat mensen zich er soms voor schamen, het simpelweg minder mooi vinden en hierdoor geen korte broek, rok of jurk meer aandurven. 

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Voor welke behandeling je in aanmerking komt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de ernst van de klachten, maar ook aan de ligging van de spataderen. Daarom zal de behandelaar eerst met een zogenaamd duplexapparaat de aders onderzoeken. Tijdens dit onderzoek wordt bepaald wat voor jou de beste behandeling is. Vervolgens kan er gekozen worden uit een laserbehandeling, flebectomie (hierbij wordt de ader volledig verwijderd), sclerocompressietherapie (wegspuiten of laten verschrompelen van de ader met speciaal vloeistof) of perforantectomie (een kleine operatie).  

Spataderen voorkomen 

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Liever voer je geen ingrijpende behandelingen uit als dit niet noodzakelijk is. Het is echter een feit dat spataderen vaak genetisch zijn. Als je ouders dit ook hadden, is de kans dus heel groot dat je hier vroeg of laat zelf ook mee te maken krijgt. Daarnaast zijn er ook andere risicofactoren die de kans op spataderen kunnen vergroten. Denk aan overgewicht, zwangerschap, trombose of leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op spataderen.  
 
Is er dan helemaal niets om dit te voorkomen? Soms niet. Er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij vooral aan een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat je niet te zwaar wordt, beweeg voldoende en eet gezond. Dat vormt al de basis voor een gezonder lichaam, een gezonder gewicht en dus ook minder spataderen. Heb je aanleg voor spataderen? Draag dan bij voorkeur geen strakke kleding om je benen. Dit knelt de bloedvaten namelijk onnodig af. Gebruik eventueel steunkousen om je lichaam te helpen. Probeer tevens bij staand werk de juiste balans te vinden tussen zitten en staan. Zo zorg je voor minder belasting van het lichaam en de benen en voorkom je minder druk op de aders.  

Health
  • Adobe Stock