Dit gebeurt er met wensmunten

Dit wil je weten!

Iedereen heeft weleens een munt in een fontein gegooid, in de hoop dat een (langgekoesterde) wens in vervulling zal gaan. Vaak ligt er op de bodem van dit soort ‘wensfonteinen’ een scala aan muntjes van voorgangers. Maar wat wordt daar eigenlijk mee gedaan? 

Een zwaard

Ruim 34 jaar lang bezocht Roberto Cercelletta, beter bekend als D’Artagnan, iedere ochtend de Trevifontein in Rome om met een magnetisch zwaard door het water te lopen. Hij deed dit zes dagen per week en haalde zo iedere ochtend ruim duizend euro op. Dit deed hij in minder dan een kwartier tijd, waarbij de politie van Rome een oogje toe kneep. In 2002 werd Roberto hiermee wereldnieuws. 

Waarde

Er zouden elke week ongeveer 15.000 muntjes in de fontein worden gegooid, wat betekent dat de totale waarde aan muntjes per jaar kan oplopen tot wel één miljoen euro. Uiteraard kunnen de munten niet voor altijd in de fontein blijven liggen. Elke dag komt de Rooms-Katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas dan ook munten uit de fontein halen, om ze onder de armen te verdelen. In 2008 opende is een supermarkt voor de armen geopend, gefinancierd door de munten uit de fontein. 

Goed doel

Maar ook andere bekende fonteinen laten de muntjes niet op de bodem liggen. Zo worden de Bellagio fonteinen in Las Vegas met een apart apparaat leeggezogen en wordt het geld van de fonteinen bij The Mall of America in Minnesota gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen en non-profit organisaties. Ook de fonteinen in Disney World worden jaarlijks schoongemaakt en de inkomsten daarvan gaan vaak naar een goed doel. Mocht je de volgende keer dus twijfelen om een muntje in de fontein te gooien, doe het gewoon! Je weet nooit of je wens uitkomt, en anders heb je in elk geval je steentje bijgedragen aan een goed doel. 

Bron: Redactie Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws