Hardloopdip? 5 tips die je motiveren om weer te beginnen met lopen

Na het lezen van deze tips sta je te trappelen op je hardloopschoenen.

Of je nu net bent begonnen met hardlopen of al jaren je renkilometers maakt: iedereen heeft wel eens een dipje. Opeens weet je niet meer waar je je motivatie vandaan moet halen. Je kijkt er enorm tegenop om die hardloopschoenen uit de kast te trekken en een rondje rennen is al helemáál een brug te ver. Wat doe je dan? Happy in Shape heeft 5 tips voor je. 

1/ Stel een doel

Vijf kilometer binnen dertig minuten. Een rondje om het dorp zonder te stoppen. De halve marathon van Amsterdam/Leiden/Athene. Waar loop jij naartoe? Zet dit voor jezelf op papier en zet er daadkracht achter, door je bijvoorbeeld alvast in te schrijven voor die ene hardloopwedstrijd. Als je weet waar je voor traint, is dat de ultieme motivatie. Kleine doelen zijn ook doelen! Als je je eerste vijf kilometer hebt gelopen zonder te stoppen, is het makkelijker om jezelf op te peppen voor de volgende tien, vijftien of twintig kilometer. The only way is up!

2/ Afwisseling

Wissel jij weleens van route, hardloopmuziek, snelheid en/of aantal kilometers? Het wordt snel saai als je alsmaar hetzelfde rondje rent. Wissel af met korte, snelle trainingen en tragere, langere trainingen. Probeer jezelf uit te dagen met sprintjes, geef je op voor een hardlooptraining om je looptechniek te verbeteren én doe eens gek: kies een afspeellijst die je anders nooit zou luisteren. Kortom: doorbreek die sleur, een beetje variatie kan geen kwaad.

3/ Hou je tijden bij

Lekker gevoel he, als je ziet dat je sneller loopt dan twee weken geleden? Een hardlooplogboek is een goede stok achter de deur. Bijna iedere smartphone heeft tegenwoordig een gezondheidsapp die bijhoudt hoeveel stappen je hebt gezet, hoe lang je bent weggeweest en welke route je hebt gelopen. Apps zoals Strava, Runkeeper of Nike+ zijn speciaal gemaakt voor hardlopers en geven je ook de mogelijkheid om je PR te delen op social media. 

4/ Luister naar je lichaam

Blaren op je hielen, nare steken in je zij of een bloedende, ontstoken teennagel: het leven van een hardloper gaat soms niet over rozen. Het is daarom belangrijk om goed op je lijf te letten. Wees eerlijk tegen jezelf: ga ik nu te ver? Doet deze training mijn lijf meer kwaad dan goed? Stop op tijd en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Zo kan je blessures voorkomen. En zonder pijntjes is het toch net iets fijner lopen.

5/ Loop samen

Trek je vriend/vriendin/broer/zus/nicht/neef/achterbuurvrouw uit hun stoel en daag ze uit om samen een rondje te rennen. Iedereen heeft een ander tempo en soms duurt het even voordat je gewend bent aan de loopmanieren van de ander, maar als je eenmaal een match hebt, dan heb je beet! Hou dit vast: een goed loopmaatje motiveert je namelijk om verder, langer en vaker te lopen. Jullie trekken je aan elkaar op. Bovendien is dit een prima manier om wekelijks even bij te kletsen. Win-win!

Door Suzanne Meeuwissen

Beeld: iStock

 

 

Laatste nieuws