Oesters zijn hermafrodiet - en meer gekke feiten over deze delicatesse

Oesters - you love 'em or you hate 'em.

Oesters zijn hermafrodiet - en meer gekke feiten over deze delicatesse

Oesters - you love 'em or you hate 'em. Maar dit wil je vast over ze weten:

Superfood 

Het kleine hapje zit vol goeds: zink, magnesium, veel proteïnen en weinig calorieën, en dat terwijl je eigenlijk maar een hap hoeft te nemen. Met de goede stoffen die de oester heeft, breng jij je immuunsysteem, je huid, je haar en je ogen weer op peil. Ook zou een oester voor een verhoogde seksdrive zorgen. Ze passen in elk dieet, bevorderen je energiepeil en spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Het is overigens gebruikelijk oesters te eten als ze nog leven, ze gaan pas dood in je maag.

Handleiding.

De delicatesse openen gaat niet zo makkelijk. We kunnen ons voorstellen dat er elk jaar heel wat mensen gewond raken tijdens dit intensieve klusje. Om dit te voorkomen hebben wij voor jou een Handleiding Oesters Openen.

Stap 1: Neem een keukenhanddoek en plooi deze enkele keren dubbel. Pak de oester hiermee vast, met zijn platte kant naar boven.

Stap 2: Steek met het mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik voorzichtig tot je diep genoeg zit en maak een kwartslag draai met je mes. Je hoort een “klak”. Het slot van de oester is nu los. Je laat het eerste vocht uit de oester lopen. 

Stap 3: Op ongeveer twee uur snijd je de boven- en onderschelp netjes van elkaar los. Waarom twee uur? Op die plaats zit de spier die de schelphelften bij elkaar houdt. Houd de oester hierbij mooi horizontaal zodat het nieuwe verse vocht niet wegloopt.

Stap 4: Verwijder de platte schelp en maak de oester los. Haal ook het eventueel gemaakte schelpgruis uit de oester weg.

Hoe eet je het ding? 

Iets wat voor sommigen onbekend is, is dat je bij het openen van een oester het eerste water het beste weg kunt laten lopen, tenzij je zeewater lekker vindt. Na enkele seconden komt er nieuw fris en vers vocht in de oester. Ook moet je goed kauwen op je oester, want zo komen alle smaken in je mond tot zijn recht. Lekker smakken dus. 

Hoe groter, hoe beter? 

Er zijn verschillende maten oesters. Bij bijvoorbeeld de Creuse oester worden de maten 0 tot en met 5 gebruikt. Nul is de grootste en vijf de kleinste. De kleinere maten (3, 4 en 5) worden bij voorkeur gebruikt om op te eten, de grotere worden gebruikt om mee te koken. Het wil alleen niet zeggen, hoe groter de oester, hoe beter de kwaliteit. Om het wat gemakkelijker te maken, is het bij de platte oester juist omgekeerd, hier worden oesters aangeduid met nullen: hoe meer nullen, hoe groter de oester. (In Frankrijk is dit andersom: hoe meer nullen, hoe kleiner de oester.) 

Soorten

Er zijn 2 soorten oesters in Europa, de platte oester en de Creuse. De platte oester wordt ook wel Zeeuwse platte en de Creuse ook wel bolle of wilde oester genoemd.

 

 

Een bericht gedeeld door Jeremy (@windballad) op

Tweeslachtig

Door hun hele leven (drie à vier jaar) nemen de oesters verschillende identiteiten aan. Ze wisselen heel wat tussen het mannelijke en vrouwelijke geslacht. 

Leeftijd

Drie à vier jaar? Ja, heb je goed gelezen, dat is het groeiproces van een hoogwaardige oester. De moeilijkheidsgraad van dit proces bepaalt hoe vlezig een oester is en dus hoe die smaakt. Hoe dikker de oester, hoe minder zoutig. De oesters planten zich voort in dezelfde maanden waarin ze geoogst worden, namelijk in mei tot augustus. 

Tijdens hun relatief lang bestaan slurpen ze ook heel wat! Per dag filteren ze gemiddeld zo'n veertig liter water. Waar wij soms worstelen met onze twee liter water per dag, hebben de weekdiertjes hier dus geen enkele moeite mee. 

LEES OOK: Gluten en Koolhydraten: broodnodig of overbodig?

BRON: BEAU MONDE, BEELD: ISTOCK, INSTAGRAM