Je eetbuien zeggen veel meer over je dan je denkt

Eetbuien geven aan welke vitaminen jij nodig hebt.
Je eetbuien zeggen veel meer over je dan je denkt

Je lichaam geeft aan wat je nodig hebt, toch? Maar wat als je maar niet van chips, friet of chocola kan afblijven? Dat zijn nou niet echt voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Toch kunnen deze eetbuien iets zeggen over wat we nodig hebben. 

Trek in chips en patat

Trek in chips of friet kan een signaal zijn dat je weinig gezonde vetten binnenkrijgt, zoals omega 3-vetzuren. Ook kun je volgens een voedingsexpert behoefte hebben aan vetoplosbare vitamines als je hunkert naar vette snacks. Denk aan vitamine A, D, E en K.

Zin in zout

Hoewel we eerder te veel zout binnenkrijgen dan te weinig, kan trek in zout voedsel duiden op een tekort aan (één van) de volgende mineralen:

* Calcium
* Magnesium
* Zink
* IJzer
* Kalium
* Natrium

Dit tekort kan ontstaan als we intensief gesport hebben. Blijf je trek houden in zoute voeding, laat dan even het mineralengehalte in je bloed nakijken.

Trek in chocola

Als je trek hebt in chocola, komt dit mogelijk door een tekort aan vitamine B, ijzer, koper of magnesium. Het kan ook zijn dat je gestrest bent en behoefte hebt aan ontspanning. Magnesium is een manier om dat voor elkaar te krijgen, want het verlaagt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed en zorgt ervoor dat je spieren ontspannen.

Zin in kaas

Trek in kaas kan duiden op een behoefte aan een bepaald aminozuur om je beter te voelen en te ontstressen. Dit aminozuur, l-tryptofaan, kan ons lichaam niet zelf aanmaken. We moeten het dus via onze voeding binnenkrijgen. Kaas bevat een behoorlijke hoeveelheid l-tryptofaan, maar garnalen, walnoten en kikkererwten net zo goed.

Hoe zit het dan met suiker cravings?

Volgens onderzoek van de Mayo Clinic heb je niet zozeer een tekort aan vitamines als je naar suiker hunkert. Je hebt wél een tekort aan slaap. Een andere gedachte is dat suikerverslaving kan komen door een tekort aan sporenelementen die betrokken zijn bij je suikerstofwisseling. Dit idee wordt echter niet onderbouwd door onderzoek. Suiker cravings zouden ook het gevolg kunnen zijn van candida overgroei.

Verslaafd aan frisdrank

Er zijn bronnen die beweren dat een calciumtekort kan leiden tot een verlangen naar frisdrank. En dan vooral calciumtekort door frisdrank zelf. Het is bekend dat frisdrank ons lichaam van calcium en andere mineralen berooft. Het idee is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt van cravings en tekorten.

Trek in vreemde dingen

Oké, het kan lekker zijn om op ijsklontjes te kauwen. Maar trek hebben in aarde, wasmiddel, papier of klei? Toch komen deze vreemde eetbuien voor, en dan vooral bij (ondervoede) kinderen en zwangere vrouwen. Het kan een teken zijn van bloedarmoede door een gebrek aan ijzer, zink, calcium, B -vitamines of vitamine C. Heb je een onweerstaanbare behoefte aan ijsklontjes, aarde, klei, papier of wasmiddel, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Trek in koffie

Volgens een voedingsexpert kan trek in koffie duiden op een ijzertekort. Heb je ook andere klachten, zoals moeheid of haaruitval, dan kan het een idee zijn om even naar de huisarts te gaan om je ferritine- en hemoglobinegehalte te laten controleren.

Trek in gezonde voeding

Bij cravings denken we vaak aan ongezonde snacks. Je kunt echter ook snakken naar vers voedsel en groenten, zoals boerenkool of broccoli. Volgens een voedingsexpert verschijnt dit verlangen naar verse ingrediënten wanneer je lichaam meer vitamine C, calcium, ijzer of magnesium nodig heeft. 

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6ede91d98a0', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });