Zen is het nieuwe feesten

Jill neemt je mee naar healthy Ibiza!

Ibiza is zo veel méér dan een partyeiland. Vooral buiten het hoogseizoen kun je op ‘Eivissa’ geweldig goed relaxen, trainen en gezond eten. Happy in Shape’s Jill werd samen met vriendin Sylvia Van Driessche helemaal zen in het Atzaró Hotel & Spa, ze verkenden per fiets het eiland en deden een work-out midden in de natuur.

Overal waar ik kijk, zie ik bomen met feloranje sinaasappels. Het is wel begrijpelijk dat Atzaró Hotel & Spa van oorsprong een orange farm is. De familie Guasch runt het bedrijf al generaties lang, al is de belangrijkste functie tegenwoordig agriturismo, oftewel, een landelijk gelegen hotel plus een boerderij erbij. Zij die niet naar Ibiza komen om (enkel) te feesten, zoeken deze zen-oase, gelegen op een verborgen stuk midden op Ibiza, maar wat graag op. Zo zijn grote sterren als Kate Hudson, Rihanna en Shakira hier vaak terugkerende gasten. De palmbomen, grote witte relaxbedden, felblauwe baden en de rijk geurende bloemen zorgen dat je meteen alle stress van je af voelt glijden zodra je onder de bogen door het hotel binnenstapt. Mijn vriendin Sylvia van Driessche en ik verblijven in een van de privéhuisjes, die zijn ingericht in authentieke Ibiza-stijl met veel wit, hout en bogen. De badkamer is een privéspa op zich, met zijn enorme badkuip en vele luxe beautyproducten. En natuurlijk staat daar een fles Atzaró Orangello klaar, gemaakt van sinaasappels van het eigen landgoed. Voor later… Eerst hebben we een lunch op La Veranda, het zonnige finca-terras, ook weer in authentieke stijl met witte doeken en grote potten met oranjebloesem. Het middageten is mediterraans, veel producten komen van plaatselijke boeren en alle groenten komen uit eigen moestuin. In augustus wordt er een nog veel grotere moestuin bij het hotel geopend, waar gasten doorheen kunnen wandelen. Het idee is om in de tuin ook filmvoorstellingen te gaan organiseren onder de sprookjesachtige sterrenhemel.

Sauna in de moestuin

Het is fijn om op een plek te zijn die nog het Ibiza van weleer ademt. Geen dronken Engelsen hier, hysterische uithangborden van dj-acts of pompende beats. Het meeste lawaai komt van de haan die af en toe kraaiend door de moestuin loopt. De rest van de dag brengen we door in de Atzaró Spa middenin het groen. Je kunt hier gebruik maken van de sauna, hammam, zweethut, maar ook yoga- en pilateslessen volgen en je laten verwennen door een massage of een beautybehandeling te boeken. Aanrader is de Atzaró Integration Massage, een mix van Zweedse, Balinese en Thaise massagetechnieken. Gelegen op een verwarmd bed (niet als het hoogzomer is, uiteraard) glijdt dat laatste beetje werkstress van mij af. Zelden heb ik zo’n lekkere massage gehad. Ik ben echt tot rust gekomen en mijn vastzittende spieren werden geweldig goed aangepakt. Ik voel me zo flexibel als spaghetti. Daarna duiken Sylvia en ik meteen de sauna-pod in, een minisauna die middenin de moestuin staat. Terwijl we zien dat ons avondeten zó uit de tuin wordt geplukt, zweten we alle afvalstoffen uit ons lijf in het bloedhete hokje. En daarna volgt uiteraard een duik in het langwerpige zwembad, dat er voor de show bij lijkt te liggen, maar wel degelijk bedoeld is om baantjes in te trekken. We sluiten af met een vitamine C-facial , die geeft de huid een boost en zorgt voor ontgifting. Precies wat we nodig hadden! Rozig en met een stralende teint verlaten we de spa om eindelijk eens die fles Atzaró Orangello open te trekken.
Meer info: atzaro.com

Bloemenvelden 

De volgende ochtend staat het ontbijtbuffet met verse detoxsapjes, fruit, zalm, oerbroden en healthy yoghurtmixjes al klaar. Dit is dé perfecte voorbereiding op de fietstocht op een e-bike die we vandaag gaan maken over het eiland. Atzaró biedt in het voor- en najaar speciale Nature Walking en Nature Biking-pakketten aan met overnachtingen elders op het eiland, yoga- en wellnessklasjes en begeleidde tours door de natuur. Een ideale manier om het eiland met zijn prachtige bloemenvelden, fruitbomen, rotspartijen en indrukwekkende uitzichtpunten over zee te verkennen. Wij toeren eerst een uur door de ongerepte natuur waar je bijna geen auto’s tegenkomt. Het advies van de instructeur om het motortje van de e-bike aan te zetten, slaan we in de wind – wij Nederlanders zijn immers wel gewend aan lekker doortrappen. Pas als we een heuvelachtig stuk ingaan, is een beetje hulp wel handig. Net als we denken: help, we beginnen te verdwalen, doemt in de verte een verlaten privéstrandje op. Echt zo’n geheim plekje om in de zomer te ontsnappen aan de drukte. Ibiza heeft heel veel van dit soort stukjes strand, waar alleen de locals in het weekend komen om in alle rust te zonnen en te picknicken. Op de terugweg passeren we de hippiemarkt Las Dalias, de grootste van het eiland. Authentiek is-ie allang niet meer, met de vele toeristen die elkaar verdringen op een zomerse zaterdag. Maar sfeervol is het zeker wel met de vele stands met armbandjes, natuurlijke beautyproducten en hippiekleding, de livemuziek, terrasjes, eet- en dranktentjes.
Meer info: lasdalias.es

Pompoensalade

Een late lunch nuttigen we bij Aubergine, gelegen tussen Santa Gertrudis en San Miguel. Het is een van de mooiste farm to table-restaurants van het eiland, oftewel, een plek waar de gerechten rechtstreeks van het platteland op je tafel belanden. De mediterraanse kaart heeft een uitgebreide keuze aan vegetarische en vegan gerechten. Van de kale salad en de geroosterde auberginecarpaccio tot de pompoensalade met pistachenootjes, alles is even smaakvol, en ook nog eens erg gezond. Bovendien worden de gerechten geserveerd als ware kunstwerkjes. Vergeet vooral niet de vegan banoffee pie te proberen, de lekkerste die je ooit hebt geproefd. Op het overdekte terras omringd door bloemen en fruitbomen beland je in een paradijsje van stilte en voel, proef en ruik je opnieuw dat authentieke Ibiza. Eilandbewoners komen hier in het weekend met complete families samen om urenlang te lunchen en de heerlijke sfeer op te snuiven. Ook de moeite waard is het schattige winkeltje bij het restaurant dat de lekkerste streekproducten verkoopt, lokaal gemaakte kleding en kunstwerken van artiesten uit de omgeving.
Meer info: aubergineibiza.com

Onder de sterrenhemel 

Diezelfde avond slapen we in een ander landelijk hotel, Casa Maca, gelegen in de heuvels van Can Palau, op een steenworp afstand van Ibiza-stad. Vanaf het landgoed, waarop meerdere huisjes staan met een bubbelbad op de kamer en een privéloungeterras, heb je een spectaculair uitzicht over het oude centrum van Ibiza-stad. In de verte zie je zelfs de Middellandse Zee glinsteren. Casa Maca heeft die combinatie van rust en gezelligheid, want je kunt je in alle stilte terugtrekken op een van de ligbedden aan het zwembad. Maar je kunt ook meer de drukte opzoeken als in het weekend het grote terras van het hotel tot leven komt met livemuziek. Onder de sterrenhemel bestel je een healthy juice of een heerlijke cocktail bij de truck midden op het terrein. Het restaurant van Casa Maca wordt ook veel bezocht voor ontbijt, lunch en diner door food-liefhebbers die niet in het hotel verblijven. David Reartes, een van de meest geprezen chef-koks van het eiland, maakt hier met lokale, biologische producten gastronomische hoogstandjes. Binnen dineer je tussen indrukwekkende schilderijen, buiten op een sfeervol terras, ook weer uitkijkend op de Dalt Vila, het historische centrum van Ibiza-stad. Aanraders zijn de poké bowl met tonijntartaar, zeewier en krokante knoflook, en de snapper-ceviche, een traditioneel Spaans gerecht. Ceviche is rauwe vis, heerlijk gemarineerd, en je krijgt er allerlei groenten bij.
Meer info: casamaca.com

Work-out in het lentezonnetje 

Op Ibiza kun je op vele plekken in de wildernis sportsessies volgen. Een yoga- of pilatesles bijvoorbeeld, of je gaat hiken of paardrijden. The Mountain Ibiza organiseert bijvoorbeeld ontbijtpicknicks, waarbij je na een yogasessie op een mooi uitkijkpunt kunt genieten van een healthy ontbijtje in de natuur. Wij hebben via de Nederlandse Monique van Ibiza Fuel for Live een sessie personal training geboekt middenin het ruwe en ongerepte eilandlandschap. Trainer Vladi heeft een circuit . uitgezet om in het lentezonnetje een pittige work-out te kunnen doen. Weer eens wat anders dan zo’n grauwe sportschoolomgeving. De frisse lucht geeft ons extra energie om flink te kunnen knallen. Fuel for Life biedt naast personal trainingen ook overnachtingen aan. Je kunt kamers huren, maar ook de complete villa, mocht je gesteld zijn op meer privacy.
Eigenaresse Monique heeft het huis zeer smaakvol ingericht met relaxhoekjes in en om het huis, er is een buitenkeuken en ze serveert haar gasten gezonde maaltijden en shakes. Sowieso voel je je compleet zen zodra je het landgoed opstapt, omringd door een enorme tuin met tropische planten en palmbomen. En dat met alle beroemde stranden, clubs en restaurants op maximaal tien minuten rijden. Voor wie misschien de drukte toch éventjes wil opzoeken… 
Meer info: themountainibiza.com, ibizafuelforlife.com

Tekst: Jill Waas | Fotografie Sylvia van Driessche 

Laatste nieuws