Dag 6 & 7 van de Nationale Week Zonder Vlees

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees deelt Happy in Shape elke dag een vegetarisch gerecht.
  • Food
  • Redactie Happy in Shape
Dag 6 & 7 van de Nationale Week Zonder Vlees

Deze week, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, deelde Happy in Shape elke dag een vegetarisch gerecht. Vandaag delen we twee gerechten, zodat je zelf kunt kiezen welk gerecht je op welke weekenddag wilt maken. 

Bij een recept dat we op de eerste dag deelden, legden we uit wat het effect is van een week zonder vlees. Heb je dat gemist? Klik hier

Zaterdag & zondag 

Voor de weekenddagen, en daarmee de laatste twee dagen van de Nationale Week Zonder Vlees, delen we twee gerechten. Zo kun je zelf bepalen wanneer je waar zin in hebt en wanneer je meer of minder tijd hebt. En dan nu waar de keuze uit bestaat... bloemkoolpizza en risotto met pompoen! 

Ingrediënten voor een pizzabodem 

½ bloemkool 
1 ei 
50 g geraspte kaas 
peper en zout 

How to prepare 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 2. Snijd de bloemkool in roosjes, was ze en maak ze fijn. Bijvoorbeeld met een keukenmachine of een handrasp. 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de bloemkoolkruimels daarover. 4. Schuif de kruimels in de oven en bak 25 minuten. Roer af en toe even door met een vork. 4. Haal de kruimels na de 25 minuten uit de oven en laat ze een kwartier afkoelen. 5. Leg de kruimels in een theedoek en knijp hierin zodat al het vocht eruit komt. 6. Doe wat er van de bloemkool over is in een kom en voeg het ei, de kaas en een snufje peper en zout toe. Meng dit goed door elkaar. 7. Verdeel het mengsel vervolgens egaal over de bakplaat met een spatel. Doe de bodem weer in de oven en bak deze in een kleine 20 minuten goudbruin. 8. Beleg je pizzabodem nu met tomatensaus en alles waar je zin in hebt om hem vervolgens nog 20 minuten te bakken. 

Ingrediënten (voor vier personen) 

How to prepare

1. Verwarm de oven op 180 graden. 2. Was de pompoen en snijd doormidden. Verwijder de pitten en snijd de rest van het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes pompoen in een grote ovenschaal of schep ze op een bakplaat. 3. Hak de salie fijn en meng deze met 2 eetlepels olijfolie door de pompoen. Zet de pompoen ongeveer 25 min in de oven. 4. Breng 1.2 liter water aan de kook. Voeg de 2 bouillonblokjes toe, roer door en laat op klein vuur staan. 5. Hak de knoflook, ui en bosui fijn en verhit deze in een grote wok of hapjespan in 1 eetlepel olijfolie. 6. Voeg de risottorijst toe en wacht tot de korrels glazig worden. Blus af met een scheut witte wijn en laat de korrels al roerend het vocht opnemen. Als de wijn verdampt en opgenomen is door de rijst, schep je er een soeplepel warme bouillon bij. Laat de risotto rijst het vocht opnemen en voeg dan de volgende schep bouillon toe. Herhaal dit totdat (bijna) alle bouillon op is. Dit duurt ongeveer een half uur (proef ondertussen af en toe of de rijst al gaar is. De korrels moeten zacht zijn, maar toch hun bite behouden). 7. Bak ondertussen in 5 minuten de champignons en de tijm in een andere koekenpan. 8. Schep de pompoen, pompoenpitten en champignons door de risotto en breng op smaak met een beetje zwarte peper 9. Voeg als laatste de boter en parmezaanse kaas toe en laat met de deksel erop 2 minuten nagaren.

Wederom: eetsmakelijk! 

Door: Mireille Sneekes