Gehoorschade oplopen op je werk: het komt vaker voor dan je denkt

Wist jij dat zo'n 900.000 werknemers in Nederland dagelijks in schadelijke geluidsniveaus werken?

Gehoorschade oplopen op je werk: het komt vaker voor dan je denkt

Wist jij dat lawaaislechthorendheid al jarenlang in de top 3 van meeste gemelde beroepsziekten staat? Er lopen dus veel mensen gehoorschade op tijdens het werken. Zo’n 900.000 werknemers in Nederland werken dagelijks in schadelijke geluidsniveaus.

Beroepsziekten

30% van de werknemers in de EU werkt meer dan een kwart van de werkdag in lawaai. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) registreert beroepsziekten in Nederland. Uit de gegevens van dit bedrijf blijkt dat gehoorstoornissen al jarenlang in de top staan. Dit brengt veel risico’s met zich mee. Werknemers met gehoorverlies hebben 25% meer kans op een ongeval op werk. Dit blijkt uit cijfers van de Hoorstichting.

Burn-outs

Ook komen burn-outs vaker voor onder mensen met een gehoorbeschadiging. Dit verzuim heeft vooral te maken met stressklachten die veroorzaakt worden doordat horen en communiceren meer moeite kosten.  Ze voelen zich hierdoor vaker gespannen en vermoeid.

Sectoren

De sectoren waarbij werknemers het vaakst gehoorschade oplopen zijn de bouwnijverheid, transport, de overheid (defensie, politie), de industrie, de muziek en de agrarische sector. Daarnaast komt het ook voor bij mensen die werken in zwembaden, sportzalen en kinderdagverblijven.



Wanneer heb je een hoortoestel nodig?

Slechthorendheid ontstaat vaak geleidelijk. Het kan zo zijn dat de slechthorende er zelf niet veel van merkt, maar dat vooral zijn omgeving merkt dat hij vaak slecht hoort. Bijvoorbeeld omdat dingen regelmatig herhaald moeten worden of omdat de slechthorende het geluid van zijn televisie of muziek erg hard zet. Wanneer dit vaak voorvalt is het verstandig een afspraak te maken bij een vakaudicien. Daar kan het gehoor worden getest. Uit deze test wordt duidelijk of een hoortoestel nodig is. Er zijn veel verschillende merken hoortoestellen. Een bekend merk is Novasense, huismerk van Schoonenberg. De audicien vergelijkt samen met de klant verschillende hoortoestellen en zo wordt er een passend model gekozen. Daarnaast geeft een audicien advies over slechthorendheid. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel een afspraak bij de audicien te maken.