Veel vrouwen hebben weleens last van urineverlies. Tijdens het sporten kan je hier extra last van hebben, bijvoorbeeld tijdens het rennen of springen. Hoe kan je dit aanpakken?
Inspanningsincontinentie
Als je bekkenbodemspieren verslapt zijn, kan je regelmatig urine verliezen. Normaal gesproken sluiten deze spieren je blaas namelijk goed af, maar als deze te slap zijn is dit niet het geval. Je kan urine verliezen als je lacht, niest, hoest, bukt, rent, springt of traploopt. Hierbij komt er namelijk druk op de blaas. Urine verliezen als je je inspant, wordt inspanningsincontinentie genoemd.
Oorzaken
De verslapping van deze spieren kan verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen opgerekt zijn door zwangerschap of door overgewicht. Je spieren kunnen zich weer herstellen na je bevalling, of als je kilo's bent kwijt geraakt. Verslapping van de bekkenbodemspieren kan ook komen door veroudering.
Tips
Wij geven je aantal tips bij incontinentie.
1. Uitplassen
Het is belangrijk om goed te drinken voor en tijdens het sporten. Minder drinken helpt ook niet tegen urineverlies. Zorg er wel voor dat je goed uitplast voor dat je gaat sporten. Op het toilet kan je het beste rechtop zitten met je bekken naar voren. Zo plas je het meeste uit.
2. Afvallen
Als je overgewicht hebt dan is het slim om wat af te vallen. Minder druk op je buik zorgt er vaak voor dat het urine verlies afneemt.
3. Trainen
Je kan je bekkenbodemspieren trainen met speciale oefeningen. Je kan naar een fysiotherapeut gaan om oefeningen op maat te krijgen.
4. Tampons
Het kan helpen om een grote tampon te dragen tijdens het sporten. Zo wordt je blaas van binnenuit ondersteund.
Er zijn verschillende incontinentiematerialen op de markt die speciaal ontworpen zijn voor urineverlies. Deze materialen absorberen vaak beter dan maandverband of inlegkruisjes. Als je het vervelend vindt om een strakke legging te dragen wanneer je incontinentiemateriaal gebruikt, kan je er bijvoorbeeld aan denken om een sportrokje te kopen.
6. Huisarts
Bij ernstig urineverlies kan je een bezoek brengen aan de huisarts. Deze kan je een vaginale ring aanmeten die je blaas ondersteunt. In de ergste gevallen kan je operatief een plasbuisbandje krijgen. Deze steunt de sluitspier van de blaas.