Snurkt jouw partner of hou je gewoon heel erg van je eigen ruimte tijdens het slapen? Ga solo! Slaap apart, want zo'n slecht idee is het eigenlijk niet.
Je hoort het weinig, men denkt al gauw dat je relatie op de klippen loopt, maar tóch zijn er stellen die apart slapen van elkaar. En dat heeft zo zijn voordelen.
Onderzoek
Uit een Amerikaans onderzoek is vastgesteld dat ruim een kwart van de Amerikaanse stellen niet samen slaapt, maar apart. In Nederland is dat minder, maar liefst 10 procent zegt apart te slapen. Terwijl één derde van de Nederlanders zegt beter te slapen zonder partner.
LEES OOK: Dit gebeurt er met je lichaam als je dronken gaat slapen
Elkaar storen
"Door beweging en geluid stoor je elkaar ongewild in je slaap. Daar word je niet altijd wakker van, maar het zorgt wel voor een minder diepe rust.", zegt neuroloog van Kasteel. Natuurlijk is samen slapen ook fijn. "De geborgenheid, het prettige samenzijn, de intimiteit: dat weegt allemaal op tegen die iets minder stabiele nacht. Bovendien groei je als stel ook naar elkaar toe in slaapbehoefte. Je krijgt op een gegeven moment meer eenzelfde patroon in beweging en ritme. Dus je kunt er ook aan wennen."
Last
"Ik ben ervan overtuigd dat samen slapen een toegevoegde waarde heeft in een relatie. Je seksleven wordt er beter door omdat er een logisch moment van fysiek contact is. Ik raad het ook af omdat, soms onbewust, angst of irritatie over de partner vaak de reden is om apart te willen slapen. Als dat zo is, dan is het de moeite waard die angst of irritatie te onderzoeken.", aldus psycholoog van Schie. Maar een snurkende en woelende slaapgenoot is ook niet alles en moet er volgens de psychologe wel naar een oplossing gezocht worden.
Kies je er toch voor om ondanks de 'problemen' met je partner (of misschien ben jij het zelf wel) verder te slapen, kan het gevolgen hebben voor je gezondheid, zo zul je meer stress ervaren.
BRON: SLEEPING APART NOT FALLING APART, BEELD: ISTOCK