Science says: selfies maken gelukkig

Het mag dan (een tikkeltje) narcistisch genoemd worden, het maken van selfies maakt mooi wél gelukkig. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Science says: selfies maken gelukkig

Het mag dan (een tikkeltje) narcistisch genoemd worden, het maken van selfies maakt mooi wél gelukkig. Dat blijkt uit een nieuw, kleinschalig onderzoek van de Universiteit van Californië.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 41 studenten die willekeurig werden gevraagd om één van drie soorten foto’s te maken: 1. Een selfie waarop de student in kwestie lacht. 2. Een foto van iets waar de student gelukkig van werd. 3. Een foto van iets waarvan de student van dacht dat iemand ánders er gelukkig van zou worden (om die foto vervolgens ook naar die persoon te sturen). Gedurende het onderzoek hielden de proefpersonen driemaal per dag hun gevoelens bij.

Het resultaat: alle studenten voelden zich door het experiment gelukkiger – ongeacht het type foto dat zij een paar weken lang hadden genomen. De studenten die selfies hadden gemaakt, voelden zich zelfverzekerder en meer op hun gemak met hun lachende selfies. De studenten die foto’s hadden gemaakt van iets wat hen gelukkig maakte, gingen meer reflecteren en meer waarderen. En de studenten die foto’s maakten om iemand anders gelukkig te maken, werden rustiger en minder gestrest door een versterkte band met vrienden en familie.

Goed nieuws dus, voor alle fotoverslaafden: click away!

PS Hoe blij je zelf ook met je selfie bent, wist je dat we onze selfies vaak overschatten? Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto bleek onlangs dat anderen jouw selfies een stuk minder aantrekkelijk vinden dan foto’s van jou die door iemand anders zijn genomen.

Lees ook:

Bron: UCI news, beeld: iStock