5 yoghurtfouten in een healthy dieet

Ben jij gek op yoghurt? Kan gezond zijn, mits je ervoor waakt dat je een van déze vijf fouten maakt.

5 yoghurtfouten in een healthy dieet

Lekker veel verzadigende proteïnen en een flinke probioticashot voor je darmen. Ben jij gek op yoghurt? Kan gezond zijn, mits je ervoor waakt dat je een van déze vijf fouten maakt.

1. Niet naar suikers en proteïnen kijken

Regel één: lees het etiket op de yoghurt zorgvuldig en kies voor een zo puur mogelijk product. Er zitten altijd natuurlijke suikers in yoghurt – en dus mogen suikers wel bij de voedingswaarden staan – maar koop geen yoghurt waar suiker bij de ingrediënten vermeld staat. Let er ook op dat je yoghurt genoeg proteïnen bevat, anders is de kans groot dat je er veel te veel van eet omdat het niet goed vult. Wees bovendien extra alert bij vetarme of -vrije yoghurts; vaak zijn hier ter compensatie veel slechtere dingen toegevoegd, zoals suiker of aspartaam.

2. Yoghurt inruilen voor frozen yogurt

Want nee: frozen yogurt is écht niet hetzelfde als gewone yoghurt – óók niet als je voor de ‘naturel’-versie kiest. Meestal zitten de bevroren goodies vol suiker: mijden dus. Tenzij je je yoghurtijs zelf maakt en precies weet wat erin gaat...

3. Yoghurt kopen met fruit erin

Vaak zit er niet alleen fruit in deze yoghurts, maar ook een zoetmiddel om de fruitsmaak te versterken. Veel gezonder: begin met een ongezoete yoghurt en kleed deze zelf aan met wat vers fruit.

4. Teveel (of verkeerde) toppings toevoegen

Als je een grote dosis fruit, zoetmiddelen of ongezonde toppings aan je yoghurt toevoegt, kun je je kommetje in no-time in een niet-zo-gezond-snaaifestijn transformeren. Wees spaarzaam met toppings en kleed je yoghurt aan met bijvoorbeeld een kleine portie vers fruit, wat noten, een beetje kokosnootsnippers, cacao nibs en/of wat kaneel.

5. Klakkeloos op plantaardig overgaan

Vaak zijn we geneigd minder streng te kijken naar de ingrediënten op plantaardige yoghurts, zoals sojayoghurt of kokosnootyoghurt. Maar vergis je niet: deze yoghurtjes kunnen net zo goed vól suiker en ongezonde ingrediënten zitten. Kies het liefst een plantaardige yoghurt met toegevoegde probiotica, check op toegevoegde suikers en kies voor een product met zo min mogelijk verdikkingsmiddelen en andere onnodige ingrediënten.

Lees ook:

Beeld: iStock