Sprinten of lange afstand rennen?

Personal trainer Elske Sorel vertelt!

Sprinten of lange afstand rennen?

Rennen is een manier van bewegen en trainen die al eeuwen lang bestaat en is een manier van sporten die gemakkelijk uitgevoerd kan worden. Je trekt je renschoenen aan en loopt naar buiten. Kost geen extra geld en tijd. Wat wel belangrijk is om te weten wat je doelstelling is als het op rennen aankomt. Ren je om af te vallen? Ren je om je conditie te verbeteren? Ren je omdat je een wedstrijd wilt rennen of meer spieren op te bouwen? Personal trainer Elske Sorel vertelt!

Er zijn 2 manieren van rennen die van elkaar verschillen. Namelijk lange afstand rennen en sprinten. Beide manieren hebben hun voordelen en nadelen en beide manieren zullen voor andere resultaten en effecten van je lichaam zorgen.

Voordelen lange afstand rennen:- Long capaciteit verbetert.- Long inhoud wordt vergroot. (VO2max waarde verhoogt)- Betere doorbloeding van de bloedvaten: zuurstofvoorziening naar de spieren wordt groter.- Efficiënte zweetafscheiding: het lichaam raakt minder snel verhit.- Vergroot de opslag van energie (koolhydraten) en houdt je gewicht daardoor onder controle.- Versterkt de structuur van je botten.

Nadelen lange afstand rennen:- Door de duur en bij lange intensiteit is de kans op blessures groot.- Bij overgewicht is lange afstand rennen niet verstandig. Vergroot de kans op blessures.- Door de duur en de lange druk op de gewrichten is er meer kans op atrose.- De hormoonbalans verandert: testosteron wordt minder, oestrogeen kan verhogen. Dit houdt in dat spiergroei vermindert. Dit kan voor de fanatieke vrouw die aan krachttraining doet, vervelend zijn als je net zo hard voor je spieren hebt getraind.- Met lange afstand rennen zit je in je katabolische verbranding. Dit betekent dat je letterlijk spierweefsel afbreekt en afvalt. (kan uiteraard positief zijn mocht je te zwaar zijn, maar je wilt over het algemeen geen spieren kwijt raken)

Voordelen sprinten:- Je vetbranding en metabolisme gaat omhoog.- Je spieropbouw verbetert.- Versterkt de structuur van je botten.- Met sprinten maak je aanspraak op je FAST-TWITCH spiervezels. Deze krachtige spiervezels worden groter en krijgen nog meer kracht, waardoor dus je spieren beter zullen ontwikkelen en groeien.- Verbetert je conditie en je zult meer werk (sport technisch) kunnen verzetten. Sprinten is interval en interval zorgt ervoor dat je lichaam  efficiënter met het gebruiken van je energie omgaat.- Sprinten zorgt ervoor dat het lichaam leert om vet te gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten en glycogeen.- Sprinten zorgt ervoor dat het lichaam beter afvalstoffen kan afvoeren.- Verbetert de gezondheid van je hart. Bloeddruk kan er mee verlaagt worden mocht deze te hoog zijn.- Verbetert je longcapaciteit, longfunctie en conditie.- Het kost minder tijd.

Nadelen sprinten:- Komt meer techniek bij kijken. Dus wil je het perfect doen is het handig om er samen met een trainer mee aan de slag te gaan.- Een goede warming-up is erg belangrijk, dus daar moet extra tijd in worden gestopt.- De kans op blessures kan hoger zijn wanneer er niet goed opgewarmd wordt of niet met de juiste techniek gesprint wordt.

Conclusie: het is dus belangrijk voor jezelf te bepalen wat je doelstelling is. Als jij een marathon wilt rennen, dan zul je aan de duur training moeten om de uren te leren maken en de spieren en gewrichten te laten wennen aan de lange afstanden. Wil je vet verliezen, kan dit werken met lange afstanden, maar zeker ook met sprinten. Wil je meer spieropbouw, is sprinten absoluut aan te raden en lange afstanden af te raden.

Dus leg het voor jezelf eens naast elkaar en kijk wat het beste bij je doel past, maar ook wat het beste bij je lichaam past. Niet elk lichaam is gemaakt voor lange afstanden en ook niet elk lichaam is gemaakt voor sprinten.Liefs Elske

www.jonetsu.nl

Beeld: Sanoma beeldbank