Vreetbuien, geef maar toe we hebben er allemaal wel eens last van. Diëtist Marisa Bax van Powerslim vertelt hoe je vreetbuien voorkomt: stop snelle suikers!
Heb ik een kant en klaar antwoord op de vraag hoe je vreetbuien voorkomt? Ik ben bang van niet, sorry! Bestaat er een pil, ingrediënt of magisch toverwoord om jou te laten stoppen, wanneer je midden in zon schransbui zit? Helaas is hier ook geen succesformule voor. Wat ik je wel kan meegeven is dat je verder moet kijken dan het moment alleen, en dat de snelle suikers de boosdoeners zijn. Zoals bijvoorbeeld koek en snoep. Of lukt het jou wel om het bij 1 dropje te laten?
Snelle suikers smaken naar meerSteeds vaker hoor ik van cliënten Wanneer ik eenmaal begin, ben ik niet meer te stoppen. of Ik ben echt koolhydraatgevoelig. Maar hoe kan dit en waar baseren zij dit op?De eerste vraag die ik stel wanneer iemand claimt koolhydraat-gevoelig te zijn is: Heb je dat ook wanneer je worteltjes eet? Gaat dan ook de hele zak leeg? Want wortels bestaan namelijk vrijwel alleen uit koolhydraten! Maar deze oranje vitaminesteeltjes bevatten geen toegevoegde suikers en laat het hem daar nou net in zitten. Wanneer er dan opgesomd wordt wat er tijdens zon vreetbui naar binnen wordt geduwd, is het vaak koek, snoep, chips of snacks. Deze voedingsmiddelen hebben één ding gemeen, het zijn allemaal producten met toegevoegde snelle suikers. Je ziet de laatste tijd dan ook een verschuiving, werd je voorheen gewaarschuwd voor slechte vetten, tegenwoordig weten we dat het juist de snelle suikers zijn waar we voor op moeten passen. Steeds vaker worden de koolhydraten (en met name de toegevoegde snelle suikers) onder de loep genomen voor wetenschappelijke onderbouwing van ons eetgedrag, en de toenemende mate van overgewicht. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat suikers even verslavend kunnen zijn als drugs en alcohol.
Waar zit het in?Maar goed, met deze kennis heb ik je natuurlijk nog geen handvatten gegeven tegen die vreetbuien. Het makkelijkste advies, maar tevens het moeilijkste op te volgen, zou zijn: verban alle toegevoegde suikers! Maar in de huidige voedingsindustrie is er geen ontkomen meer aan, zelfs aan vleeswaren wordt suiker toegevoegd. Kijk maar eens op de verpakking van je kipfilet broodbeleg. In de ingrediëntenlijst vind je o.a. terug: glucosestroop, suiker en dextrose. Allemaal suikers maar in verschillende vormen. Want geloof me, glucosestroop zit niet van nature in een kip. Gelukkig zit in vleeswaren wel zon kleine mate van suiker verwerkt, dat het weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel, waardoor het je niet aanzet om in één keer een heel pak achterham op te eten.Even een klein ezelsbruggetje voor wat allemaal onder de koolhydraten valt, alles wat eindigt op ose is een vorm van suiker. Dus fructose (fruitsuiker), glucose en dextrose ( druivensuiker), maltose (zetmeel), lactose (melksuiker) en sacharose, beter bekend als tafelsuiker.
Wat te doen?Nu is de optie van alle suiker verbannen, wel heel extreem en vaak te hoog gegrepen. Dat wil ik je ook niet adviseren. Toch is het goed om eens grondig na te gaan wat jouw eetgedrag met je doet. Heb je voor jezelf een duidelijk doel? Wat is je valkuil? Bij welke producten weet je daar gaat het pak van leeg of dan is mijn rem weg? Hoe voel je je naderhand? Heb je spijt? Weeg vervolgens je doelen en ambities af tegen de lekkernij(en) waar je makkelijk voor zwicht. Vraag je ook af of je je daadwerkelijk beter voelt na het eetfestijn. Beslis zelf of je je verleidingen nog op je boodschappenlijstje zet en ga met een gevulde maag naar de supermarkt. Het gaat niet om mij, maar om jou en zolang jij geen spijt hebt van je vreetbui of een moment van zondigen dan is het voor mij oké. Het is pas zonde (ook van het eten) wanneer je dat wel hebt. Ga eens op zoek naar een alternatief waar je je goed bij voelt, een product dat ook echt iets voor je lichaam kan betekenen in plaats van, loze, verkeerde calorieën. Denk aan groente, fruit en noten (met MATE).Zo krijgt je lichaam ook vitamines, mineralen en antioxidanten binnen waar het natuurlijk veel gelukkiger mee is. Hoe voorkom je vreetbuien? Geen concreet antwoord op de vraag maar een ding is zeker: Bezint eer ge begint.
Over Marisa Bax, dietist bij PowerSlimMarisa Bax is diëtist bij PowerSlim. Ze heeft van jongs af aan al een passie voor koken en lekker eten. Naast het enthousiast begeleiden van cliënten naar een gezonde leefstijl, schenkt ze ook veel aandacht aan het opleiden van de coaches van PowerSlim. Haar boodschap is dat smakelijk en verantwoord eten prima samengaan. Meer weten? Kijk dan eens hier.
Bron: Sanoma BeeldbankBron: Powerslim