Waarom je wél onder de douche zou moeten plassen

Geloof het of niet, het is goed voor je gezondheid.

Hoewel je het gegarandeerd stiekem weleens doet, schep je er niet over op dat je onder de douche plast. Ons mensen is aangeleerd om op het toilet te plassen, en alles daaromheen is verboden terrein. Toch is het volgens onderzoek aan te raden om vanaf nu ook onder de douche te plassen. En nee, dat is niet vies. Het is zelfs juist heel erg goed voor je gezondheid!

Bekkenbodemspieren

Plassen onder de douche zou goed zijn voor je bekkenbodemspieren. Mits je het in een squat doet. Je spant je bekkenbodemspieren namelijk veel meer aan dan wanneer je op het toilet plast in een rechte houding.

Sterke bekkenbodemspieren hebben veel voordelen: ze zorgen ervoor dat de bovenliggende organen (blaas, baarmoeder en darmen) goed worden ondersteund. Wanneer je zwanger bent, zal het ook je baby ondersteunen. En: sterkere bekkenbodemspieren zorgen voor een beter gevoel tijdens de seks en vaak ook voor betere orgasmes.

Als je bekkenbodemspieren niet goed genoeg functioneren, zou het voor veel lichamelijke ongemakken kunnen zorgen, zoals urineverlies, continu moeten plassen en pijn tijdens de seks.

Huidirritaties

Nog niet helemaal overtuigd? Misschien nu wel: plassen onder de douche kan ook helpen tegen huidirritaties. Denk aan eczeem, uitslag, infecties en schimmels op bijvoorbeeld je voeten. Allemaal dankzij een stofje dat in je plas zit waardoor je huid zachter wordt.

Waterbesparing

Behalve dat het goed is voor je lichaam, is plassen onder de douche ook goed voor het milieu. Eindelijk zijn er cijfers die het onweerlegbaar aantonen: plassen onder de douche is goed voor het milieu (tenzij je alleen gaat douchen óm te plassen natuurlijk). Het sommetje: volgens IFL Science gebruikt een Westerse wc gemiddeld 6 liter water per doorspoelbeurt en plast een volwassen persoon zo’n 7 keer per 24 uur. Dat komt neer op 42 liter doorspoelwater per dag en 15,330 liter per jaar. Als je één plassessie verplaatst naar de douche, kan dit op jaarbasis dus enorm veel water schelen.

Geld besparen

Extra pluspunt: je bespaart geld. Niet alleen vanwege je waterrekening, maar ook omdat je wc-papier spaart. Zo kun je volgens mic.com door één keer per dag in de douche te plassen, per 50 dagen 1 wc-rol besparen. Oké, je zult niet rijk worden van doucheplassen, maar alle beetjes helpen.

Bron: Women’s Health USA, Libelle, Flair | Beeld: iStock

Laatste nieuws