Is het echt zo slecht om meerdere keren dezelfde sportoutfit te dragen?

Heb jij ook weleens hetzelfde setje vaker gedragen?

sportoutfit

Ben je ook weleens vergeten je sportoutfit te wassen, terwijl je over een half uur bij die ene training aanwezig moet zijn? You're not the only one! Maar voordat je die gebruikte kleren uit je wasmand haalt, wil je misschien eerst weten wat de eventuele gezondheidsrisico's zijn. Want: is het echt zo slecht om meerdere keren dezelfde sportoutfit te dragen? We zochten het voor je uit.

Kan het kwaad?

Kort, maar krachtig: ja. Dermatoloog Caren Campbell legt aan Byrdie uit dat deze kleding bacteriën bevatten die acne en folliculitis (ontsteking van de haarzakjes, red.) kunnen veroorzaken. Dermatoloog Julia Russak is het daarmee eens. "Vanuit het oogpunt van een dermatoloog zou ik mij zorgen maken over fungale folliculitis (wanneer de haarzakjes ontstoken raken, veroorzaakt door een bacteriële of schimmelinfectie), wanneer je bezwete kleding opnieuw draagt."

Als je sport gaan je poriën openstaan. Hierdoor kunnen de bacteriën, gist en schimmels van je vuile kleding in je huid 'geduwd' worden. Ai!

Toch twee keer dragen?

Als al je sportkleding in de wasmand zit en je er dus echt een setje uit moet halen, bedenk dan hoeveel je in die kleding gezweet hebt voordat je ze weer aantrekt. Heb je bijvoorbeeld meegedaan aan een HIIT work-out, waarbij je beha en legging drijfnat waren? Dan is het niet verstanding om die kleding opnieuw te dragen. Ga liever voor gebruikte kleding die je voor minder zweterige dingen hebt gebruikt.

Het hangt er trouwens ook vanaf welke kledingitems je overweegt. "Niet-zweetkleding, zoals een sweatshirt, kun je zeker opnieuw dragen, maar sportbeha's en strakke shorts kun je beter in de wasmand laten liggen nadat je je in het zweet hebt gewerkt", aldus Campbell.

Fit
  • Marie Claire
  • iStock