Zo blijf je in vorm met vegan proteïnepoeder

Aha!

proteïnepoeder

Ben je veganist en ook een fanatiek sporter? Dan zul je vast wel eens stilstaan bij de vraag of je voeding wel voldoende is om de sportprestaties te ondersteunen die je neerzet. Misschien heb je het idee dat je wat aanvullende voedingssupplementen kunt gebruiken, zoals extra eiwitten. Maar misschien ben je daar niet aan begonnen omdat je geen dierlijke eiwitten wilt innemen. Dan is er goed nieuws. Er is namelijk gewoon vegan proteïnepoeder verkrijgbaar.

Het belang van een uitgebalanceerd dieet

Vegan of vegetarisch eten vraagt om wat extra aandacht, in de zin dat je er op moet letten dat de voedingsstoffen die je normaal gesproken uit dierlijke producten haalt, nu op een andere manier aanvult. En dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Er zijn voldoende alternatieven, zoals hennep-, chia- en lijnzaden die veel eiwit bevatten en daardoor bijvoorbeeld een goede vervanger zijn als je geen ei eet. Zo is het eiwit dat in tempé en tofu zit, een prima vervanging als je geen vlees wilt eten. Ook havervlokken, rogge, pinda's en cashewnoten bevatten van nature veel plantaardige eiwitten. Daarnaast zorg je natuurlijk voor een afwisselend dieet en eet je alle soorten groenten en fruit, wat ervoor zorgt dat je voldoende vitamines en mineralen in je dagelijkse voeding hebt zitten.

Het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten

Eigenlijk zijn eiwitten een beetje de bouwstenen van ons lichaam, want alles draait om eiwitten. Als je sport merk je dat voornamelijk aan je spieren. Het spierherstel verloopt sneller, daardoor ben je minder vermoeid en heb je ook minder spierpijn na een intensieve workout. Als je niet voldoende eiwit uit je dagelijkse voeding haalt, kun je daar dus last van krijgen. Nu is het zo dat er in dierlijke eiwitten meer aminozuren zitten, die zorgen voor een betere opname door je lichaam van de eiwitten. En dit heeft dus ook gevolgen voor de uitwerking op je spieren. Dat betekent dus, dat als je alleen maar plantaardige eiwitten eet, je gemakkelijker een eiwittekort kunt opbouwen. Met vegan proteïnepoeder kun je voorkomen dat je spieren hier last van krijgen.

Wat is vegan proteïnepoeder

Het basis ingrediënt van vegan proteïnepoeder is hennep. Doordat deze zaden koud geperst worden en worden vermalen tot een vegan proteïnepoeder, blijven alle belangrijke bestanddelen bewaard. Het product is niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevat bijvoorbeeld ook Omega-3, vitamines en mineralen. Je kunt er zeker van zijn dat de vegan proteïnepoeder niet alleen 100% vegan is, maar ook nog eens volledig biologisch. Het gebruik van dit voedingssupplement verschilt niet van de reguliere versie. Je neemt de vegan proteïnepoeder eenvoudig in met water of vruchtensap. Afhankelijk van je doel kies je het tijdstip van inname. Wil je een ondersteuning tijdens je training, dan neem je de vegan proteïne shake een uur voor de training in. Heb je behoefte aan een spoedig spierherstel, dan kun je bijvoorbeeld kiezen om de vegan proteïnepoeder voor het slapengaan in te nemen. Dan word je wakker zonder overdreven veel spierpijn. Met deze oplossing kun je ook als vegan op volle kracht sporten, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een eiwittekort.

Food
  • Pexels